• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rémálom, amiből nehéz felébredni

Lapszemle Forrás: magyaridok.hu

Öt-hat hét múlva, amikor az első sokk után elkezdődik a gyászfolyamat, nagy szükség lehet még a szakemberek támogatására.

Már több mint két tucat pszichiáter jelezte, hogy ingyenesen és soron kívül vállalja a veronai busztragédiában közvetlenül vagy közvetve érintett túlélők, hozzátartozók, iskolatársak számára lelki segítség nyújtását – tudatta a Magyar Időkkel a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke. Az Országos Mentőszolgálat helyszínen járt főigazgatója azt emelte ki, hogy a tragédia nyomán példátlan nemzeti és nemzetközi összefogás tanúi lehettünk.

Az ingyenes lelki segítség nyújtását kezdeményező Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke, Purebl György elmondta: annak ellenére, hogy nagyon sokat jelentett az a krízisintervenció, amit a helyszínen a pszichológusok és pszichiáterek nyújtottak, és amivel talán a komolyabb pszichés problémákat sikerült megelőzni. A tapasztalatok szerint öt-hat hét múlva, amikor az első sokk után elkezdődik a gyászfolyamat, nagy szükség lehet még a szakemberek támogatására.

Az érintettek a következő elérhetőségeken kérhetnek segítséget: a 06/30/703-1502 vagy a 06/30/241-2266 telefonszámon és az mpt1@t-online.hu e-mail-címen.

Ezt az Országos Mentőszolgálat is biztosítja azoknak a munkatársai¬nak, akik itthon, illetve a helyszínen koordinálták a sérültek hazaszállítását, illetve segítették az életben maradottakat és hozzátartozóikat mindenben, amiben csak lehetett.  - Amikor életet mentünk, csak a feladatra koncentrálunk, és dolgozik bennünk az adrenalin. Itt azonban nem mentőfeladatot láttunk el, az volt a cél, hogy felmérjük, milyen jellegű és szintű orvosi segítségnyújtásra van szükség, és megszervezzük a sérültek mielőbbi, gördülékeny hazaszállítását – magyarázta az OMSZ főigazgatója.

Csató Gábor maga is járt a helyszínen, így közvetlen benyomást szerzett arról, miként élték meg a történteket a diákok, a tanárok és a hozzátartozók, illetve azok, akik bármilyen módon segítséget nyújtottak a buszbaleset érintettjeinek. A Mentőszolgálat főigazgatója fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a tragédia kapcsán egy emberként fogott össze a lakosság, a kint élő magyarok, rengeteg mentődolgozó telefonált, hogy a szabadnapja terhére is szolgálatba áll, pszichológusok, pszichiáterek jelentkeztek, kórházak szabadítottak fel ágyakat, hogy ha kell, fogadni tudják a sérülteket. A teljes beszámoló