• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Rendezhetik az adósságokat

Lapszemle Forrás: baon.hu

Egy milliárd 141 millió forintot kapott a Bács-Kiskun Megyei Kórház, hogy év végéig kifizesse szállítói tartozásait.

A támogatási összeg az adósság 70%-át „takarja be". Országosan kilencvenhárom kórház 33 milliárd forintot kapott adósságainak rendezésére. (Az összes adósság ennek legalább a duplája). A kecskeméti megyei kórháznak 1,1 milliárd forint jutott. Az intézményhez november 25-én érkezett meg a konszolidációs támogatás. Hegedűs Iván gazdasági igazgató a baon.hu kérdésére válaszolva elmondta: október 31-én 1,645 milliárd forint volt az adósságuk, azaz ezen állapotot tekintve a kapott összeg a szállítói tartozások 69 százalékát fedezi. A kötelezettségek nagy része – 1 milliárd 40 millió forint – hatvan napon túli.

A kecskeméti megyei kórháznak nem volt adóssága. A kifizetetlen, sokszor 3-4 éves számlák a kalocsai és a kiskunfélegyházi kórháztól kerültek a megyeihez az integráció során (mint ismert, a két városi intézmény immár a kecskeméti kórház telephelyeként működik). Mintegy 8 ezer számláról beszélünk – tette hozzá a gazdasági igazgató. Ezeket egyenként át kell nézni, majd „csomagokban" eljuttatni az államkincstárhoz, utána kezdődhetnek az utalások. A tartozások nagysága a 30 ezertől a 200 millióig terjed, több száz 200–300 ezres számla is van.

A számlák gyakorlatilag a kórház működésével kapcsolatban mindenre kiterjednek: víz, gáz, áram, gyógyszer, egészségügyi anyagok után sem fizettek Kalocsán és Félegyházán. Az adósságok rendezése során egy előre meghatározott sorrendet fog követni a megyei kórház.

– Első körben a 3 millió forint alatti tartozásokat fizetjük ki a kis beszállítók részére, akiket akár egy kis összegű kintlévőség is egzisztenciálisan rosszul érinthet. Második lépésként a 2013. január 31-ig fennálló, legrégebbi – kalocsai, félegyházi – tartozásokat egyenlítjük ki. Következő ütemben a korábbi, vállalt részletfizetési megállapodásokat rendezzük. Utána pedig az egészségügyi intézmények közötti adósságot egyenlítjük ki – közölte Hegedűs Iván.

Minderre elvileg december 31-ig kell sort keríteniük, bár bíznak abban, hogy kintebb lehet tolni a határidőt, mert rengeteg a számla és a feladat.

A jövőre vonatkozóan a gazdasági igazgató elmondta: próbálnak még hatékonyabban dolgozni, és bíznak abban, hogy 2014-re a finanszírozási díjtételek növekednek, ezáltal pedig csökkenthető lesz a megmaradó adósságállomány.

Legolvasottabb cikkeink