• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Rendezni akarják az otthon szülés jogi környezetét

Lapszemle Forrás: Népszabadság

A civil jogvédők körülbelül húsz éve küzdenek azért, hogy – éppúgy, mint más európai országban - Magyarországon is szabályozzák az otthonszülést.

Mindeddig eredménytelenül. Noha jogszabály nem tiltja, hogy a nő szabadon válassza meg a szülés helyét, de a közreműködő egészségügyi szakemberek büntetést kaphatnak, ha komplikáció miatt mégis mentőt hívnak. Baj esetén a szülés kriminalizálódik, rendőrségi eljárás indul. Az otthon született babák anyakönyvezése is sokszor nehézségekbe ütközik.

Mikola István volt az első miniszter, aki felvetette, hogy szabályozásra van szükség e területen, de csak Horváth Ágnes vitte el a törvénytervezet megírásáig az ügyet. Aztán a miniszterváltás miatt a kérdés megint lekerült a napirendről.

Gulyás József volt SZDSZ-es, jelenleg független képviselő a hivatalba lépése óta többször is interpellálta Székely Tamás minisztert. Legutóbb az év végén ígérte meg a politikusnak a parlamentben a tárca vezetője, hogy a szükséges szabályozás hamarosan meglesz. De semmi nem történt. Gulyás József azt mondja: „elunta a pepecselést", és most megint írásos kérdéssel bírná „színvallásra" a jogalkotót. A politikus állítja: tarthatatlan, hogy a szabályok hiánya miatt rettegésben éljenek az otthoni szülést vállaló nők és az őket segítő szakemberek.

Medgyaszai Melinda szakállamtitkár kifejtette a szükséges jogszabály még a kormányváltás előtt meglesz, azonban az otthoni szüléssel kapcsolatos összes jogi feltétel megteremtése még eltarthat az év végéig. Az államtitkár hozzátette: az otthon szülés közfinanszírozása nem szerepel a problémát rendező kormányzati tervek között. A szüléssel kapcsolatos finanszírozási összegre most csak a fekvőbeteg-intézmények jogosultak.

Medgyaszai Melinda szerint a szigorú kapacitásszabályok alapján az otthonszülést végzőknek az egészségügyi ellátást most ellátókkal kellene megegyezniük arról, hogy valójában mekkora kapacitást adnak át a sajátjukból erre a célra. A tárca most lényegében csak azt szabályozná, hogy ki és milyen szakmai képzettséggel vállalhat feladatot az otthon szülésnél, milyen működési engedély megszerzésére van ehhez szükség, továbbá felelősségbiztosításra köteleznék az ilyen munkát vállalókat.

Legolvasottabb cikkeink