• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rendkívül kellemetlen vérszívó jelenhet meg a lakásban – ide bújik

Lapszemle Forrás: hirado.hu

Sokan úgy gondolják, a tisztaság elég, hogy ne kerüljön poloska a lakásba.

Pedig nem a rendetlen, koszos lakás vonzza a vérszívó rovarokat, hanem az ember. Néhány évvel ezelőtt Miskolcon okoztak kellemetlenséget a vérszívók, de pár hónappal ezelőtt Szegeden is egyre több lakásban fedeztek fel ágyi poloskát. Az apró vérszívó rovar leggyakrabban a bútorkárpit varrásaiban bújik meg, és éjszaka, melegre jön elő. Elsősorban a nyak, boka és csukló tájékon szív vért, fertőző betegséget nem terjeszt, de a csípése több napig tartó viszketést okoz – írja a Kossuth Rádió, Napközben című műsorában elhangzottak nyomán a hirado.hu portálja.

A porszívózás nem segít, sokan inkább a bútort dobják ki, minthogy szakembert hívjanak és kifizessék a rovarirtás költségét, derült ki a riportból.

Zöldi Viktor, az Országos Epidemiológiai Központ biológusa a műsorban elmondta, az ágyi poloska nagyon régóta ismert, már az ókori görögöktől is származnak róla leírások, a 20. században azonban olyan hatékony rovarirtó anyagokat fejlesztettek ki, amelyekkel az ágyi poloskát sikerült kiirtani a városi környezetben. Ennek köszönhetően jó néhány évtized telt el úgy, hogy nem hallottunk róla, a nyolcvanas évek vége, kilencvenes évek eleje óta azonban újra megjelent, számos országban szinte robbanásszerűen terjed, s úgy tűnik, most Magyarországon is számolnunk kell vele.

Két évvel ezelőtt végeztek egy felmérést, s a hazai szakemberek tapasztalata azt mutatja, elsősorban a magánlakásokban, a kollégiumokban és szociális otthonokban jellemző az ágyi poloska. A rovar vagy a kertből megy be a lakásba, vagy használt bútorral, használt könyvvel mi magunk visszük be – tette hozzá Zöldi Viktor.

A biológus külön felhívta a figyelmet arra, hogy a lomtalanításkor összeszedett használt bútorban is lehet ágyi poloska. A fertőtlenítő tisztítás önmagában nem elegendő, és az irtószeres kezelés is csak az esetek egy részében vezet eredményre.

Gyöngyösi Károly egészségügyi gázmester a műsorban elmondta, vannak eredményes szerek és technológiák. A különböző hőkezeléses technológiákkal például vegyszermentesen lehet irtani. Az irtás valóban nem olcsó, de a szakember nem javasolja, hogy az ágy kidobásával próbáljuk megoldani a problémát, hiszen lehet, hogy a rovarok közben más bútorokban is megbújtak már.

Sokan úgy gondolják, ha tisztán tartják az otthonukat, az elég ahhoz, hogy ne kerüljön poloska a lakásba, pedig nem a rendetlen, koszos lakás vonzza a vérszívó rovarokat. A zsúfolt helyiségek, a szőnyegekkel, lambériával fedett falak azonban kedvező feltételeket teremtenek az ágyi poloska számára – jegyzi meg a portál.