• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rendrakás és irányváltás

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

A kórházak kerüljenek kormányzati irányítás és működtetés alá.

Ezt tartaná a legjobb megoldásnak Tarlós István főpolgármester. A Magyar Hírlapnak adott interjújából kiderül, mivel az Országgyűlés az utolsó adóbevételi forrásától is megszabadította a Fővárosi Önkormányzatot, azt kezdeményezi, hogy Budapest kapja meg az önálló adókivetési jogot.

A városvezető arra is kitért, hogy szerinte 2014-től ésszerű döntést jelentene az erős központi és gyengébb kerületi helyhatóságok kialakítása. Budapest adósságállományáról Tarlós a következőket mondta: „Nagyon nehéz gazdasági helyzetet örököltünk, és ezt most azok bagatellizálják ellenzékből, akik okozták. Odáig jutottak, hogy a főváros helyzetéért az Orbán-kormányt teszik felelőssé, amelynek ehhez semmi köze nincs. A költségvetési hiányunk erre a ciklusra vetítve az előre jelzett ötven- helyett százhatvanmilliárd forint lett, míg a város adósságállománya - amely egy másik kérdés - ennél lényegesen nagyobb. A közvetlen banki adósság meghaladja a kétszázmilliárdot, és ehhez hozzá kell adnunk a BKV adósságállományát."

Kérdésre, miszerint az irányváltásban fontos szerep juthat az egészségügy rendbetételének és lesz-e egészségügyi holding Budapesten, a főpolgármester így válaszolt: „Tizenkét nagy kórházunk van, úgy tudom, még nem dőlt el, hogy a kórházak nem kerülnek-e központi, kormányzati irányítás és működtetés alá. Ez lenne a legjobb megoldás. Nem tartom magam reneszánsz embernek, aki mindenhez ért, az egészségügy bonyolult rendszer, az állami szakapparátus pedig tudja a dolgát. Ha nem viszi el az állam a kórházak működtetését, szaktekintélyek tanácsaira kell majd hagyatkoznunk. Szóba jöhet a holdingrendszer is, de biztos, hogy az nem Horváth Csaba modellje lenne."

Arról, hogy mekkora hatáskörrel kellene rendelkeznie a Fővárosi Önkormányzatnak, azt mondta: „Erősebbel, mint amellyel most rendelkezünk. Európában nagyon kevés példa van a budapestire, nagyrészt az erős központi vezetés érvényesül. Tizenhat éves óbudai polgármesterségem miatt érzelmileg nekem nem egyszerű a kerületek ellen beszélni. A közszolgáltatások miatt azonban lehetetlen huszonhárom részre osztania várost, az egységes vagyongazdálkodás és közlekedés elengedhetetlen. Ez szakmai kérdés, az önkormányzati törvényt kellene módosítani az erősebb főváros megteremtéséhez. Mivel a kerületi polgármesterek nagy része országgyűlési képviselő is, nem áll érdekükben saját maguk gyöngítése. Ésszerű, szakmai döntést jelentene az erős központ és gyengébb kerületi helyhatóságok kialakítása. Hanem így lesz, előbb-utóbb parciális, illetve egzisztenciális érdekek miatt széthullik a város" – fogalmazott Tarlós István.