• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Retteg a tunya civilizáció az Ebolától

Lapszemle Forrás: szabadfold.hu

Az Ebola száz százalékban megfelel a tökéletes biológiai fegyver kritériumainak.

A vírus gyorsan, hatékonyan öl, és nincs ellene hatóanyag. Sokan ellenérdekeltek a megoldásban. A témával kapcsolatban dr. Szlávik Jánossal, a Szent László Kórház főorvosával, infektológussal a Szabad Föld – online készített interjút.

– Az Ebola négy-öt évente felüti a fejét valahol Afrikában, néhány száz megbetegedéssel és pár tucat halálesettel jár, majd elmúlik – a mostani járvány miért dagadt ekkorára?!

– Az Ebola majd' negyven évvel ezelőtt, 1976-ban jelent meg először a Kongói Demokratikus Köztársaságban; az első gócpontot az Ebola folyó közelében észlelték, innen a vírus elnevezése. Vagyis évtizedek óta tudjuk, hogy Nyugat- és Közép-Afrikában a betegség jelen van, de súlyos járványos méreteket nem öltött. Ha ugyanis valahol egy faluban hirtelen 10, 20, akár 100 megbetegedés történt, és szaporodtak a halálesetek, a hadsereg rögtön körülzárta a települést, senki nem juthatott ki az Ebola fertőzte területről. A járvány néhány hét, hónap alatt magától elmúlt – igaz, a betegek többsége belehalt. Most nem egy országban terjedt el a vírus, hanem három ország, Guinea, Sierra Leone és Libéria közös határán, onnan hordták szerteszét a betegséget távolabbi településekbe, később más országokba, kontinensekre is.

– És hol volt eközben a hadsereg a szigorú karanténnal?!

– Óriási pech, hogy ezek hárman mind a világ legszegényebb országai közé tartoznak, ahol rendkívül gyenge a közegészségügyi szolgálat, a hadsereg, a rendőrség és a közigazgatás. Egyszerűen itt nem volt, aki útját állja a járvány terjedésének. A helyi kórházakban is őrült tudatlanság uralkodik. Még ha fel is ismeri az orvos a veszélyes kórt, akkor sincs elegendő mennyiségű védőfelszerelés, gumikesztyű, maszk, fertőtlenítőszer és steril eszköz. Több száz egészségügyi dolgozón kívül apácák és misszionáriusok haltak meg azért, mert ebolás betegeket ápoltak. Nem beszélve a családtagokról, akik a kórházban vagy otthon gondozták, csókolgatták, mosogatták a véres testeket, majd saját kezűleg temették el a halottakat. Aztán vitték szét a vírust…

– Az elmúlt hónapokban az emberiség pusztulását is vizionálták. Ekkora a veszély?

– Bizton állítom: az emberiség nem az Ebolától fog kipusztulni! Amíg nem uralkodnak világszerte afrikai állapotok, addig nem kell tartanunk Ebola-járványtól. Nem győzöm eleget hangsúlyozni: az említett, európai ésszel szinte fel sem fogható körülmények miatt tudott ilyen mértékben elterjedni és pusztítani a betegség. Azok az afrikai országok, amelyek működő egészségügyi ellátórendszerrel bírnak, képesek voltak most is eredményesen fellépni a járvánnyal szemben.

A teljes interjú a Szabad Föld – online oldalán olvasható