• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Reumatológusra kell a legtöbbet várni Somogyban

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Somogy megyében ez év januárjában a járóbeteg szakellátásban az átlagos betegvárakozási idő nulla és ötven nap között mozgott.

Sebészeti, nőgyógyászati, fül-orr-gége szakrendelésre várakozás nélkül bejuthattak a betegek, ez országos átlagban igen jónak mondható. Belgyógyászati, ortopédiai, neurológiai, szemészeti rendelésre már 7-30 nap a várakozási idő, s a legrosszabb a helyzet a reumatológiai szakrendelésen, ahol átlagosan több mint 50 napot kell várni, s ez rosszabb, mint az országos átlag – írja a sonline.hu portálja.

A Medicina 2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség 2013 óta minden évben megvizsgálja az egyes szakrendelőkben a betegek várható várakozási idejét. (A műtétes szakmákban várólistákat, a szakrendelőkben betegfogadási listát vezetnek az egészségügyi szolgáltatók). A 2016-os felmérés 39 intézmény adatainak átlagát mutatják, amiből kiderül, hogy a 2015-ös évhez képest jelentéktelen a változás, két eset kivételével kevesebb, mint plusz-mínusz egy nap.

Míg 2014-ről a 2015-ös évre jelentős, négy szakma esetben is egy hetes javulás volt, addig a 2015-16-os összehasonlításban már az is eredmény, ha sikerült a tavalyi javulást megőrizni – közölte a Medicina 2000.

Ha a 2013-2016 közötti időszakot tekintjük, több szakmában, a belgyógyászaton, a sebészeten, a fül-orr-gégészeten komoly javulás történt, ám pont a legkritikusabb szakterületeken, a kardiológián, reumatológián maradt szinte változatlan a helyzet. A járóbeteg szakellátásban évente mintegy 70 millió orvos-beteg találkozás történik, ami azt jelenti, hogy minden magyar állampolgár évente átlagosan hétszer veszi igénybe a járóbeteg szakellátást.

A Medicina 2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség tavaly járóbeteg konzultációt is folytatott, ennek során a kezelésre érkező betegeknek a véleményét kérdezte meg. A felmérésben az ország minden részéről összesen több mint 50 járóbeteg szakellátó közel 8300 betege vett részt. A konzultáció során arra a kérdésre is választ vártak, hogy a hosszú várakozási idő miatt a betegek milyen arányban fordulnak a magánellátáshoz. A megkérdezettek harminc százaléka választana magánorvost, ám a válaszadók csaknem fele ezt anyagi okokból biztosan nem fogja megtenni. A megkérdezettek 18 és fél százaléka szerint nincs is szükség magánellátóra, mivel komoly betegséggel úgyis állami egészségügyi intézményhez kell fordulnia.

Legolvasottabb cikkeink