• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Győri stroke-centrum - Utolérjük a világot

Lapszemle Forrás: kisalföld.hu

Ez olyan forradalmi lépés, hogy a katéteres vérrög-eltávolítás lesz a stroke-kezelésben alkalmazható legmagasabb szintű eljárás.

A győri stroke-centrum radiológusai közül hárman már megtanulták a módszert, ha összefogásunk sikerre visz, korszerű ultrahangkészülékkel alkalmazhatják is. Ahogy a Kisalföld, a győri városháza és az itt élők összefogására van szükség, úgy a neurológusok és a radiológusok együttműködése lehet a siker kulcsa a stroke-gyógyításban is – írja a kisalfold.hu portálja, amely cikksorozatának újabb részében a radiológia oldaláról ismerteti meg a betegséget.

Az osztály főorvosa, dr. Bartek Péter szakmájának elismert orvosa lett, aki a gyorsaságot, a pontos kiértékelést, a rutint fontos tényezőnek tartja a stroke felismerésében és kezelésében: A CT-képalkotás alapvetően nem változott sokat az évek során, a kulcskérdés továbbra is az, hogy az orvos meglátja-e a legkisebb elzáródást is – emelte ki Bartek doktor.

A győri radiológián nyolc szakorvos leletez CT-vizsgálatokat, az asszisztenciával együtt összeszokott csapatnak számítanak. A Petz-kórház két éve vásárolhatott saját CT-készülékeket – jelenleg már három van az intézményben –, ezekkel naponta átlagosan tíz stroke-gyanús beteget vizsgálnak meg.

A diagnózis felállítása mellett a katéteres vérrög-eltávolításban is kulcsszerep jut a radiológusoknak. A már említett nyolc radiológus-orvos közül hárman – köztük Bartek doktor – képezték ki magukat erre. „Megfelelő rutin nélkül nem lehet bevállalni egy ilyen módszert. Az örök szabály itt is érvényes: ártani nem szabad a betegnek."

Ahogy Bartek Péter mondja, tavaly, az első klinikai jelentések után vált nyilvánvalóvá, hogy forradalmi lépést tehetnek a stroke-gyógyításban. Az, hogy a győri kórház szakorvosai azonnal reagáltak (a radiológusokat is ekkor képezték ki), azt jelenti, hogy ezen a területen nem maradunk le a modern orvostudománytól.

Aki megelégszik azzal, amit most tud, nem figyel és nem lép tovább, az nagyon hamar tíz év lemaradásban találhatja magát. Ennek ellenkezője igenis motiválja a jó orvost. Ennek hála jutottunk el oda, hogy az egészségügy egészére igaz húsz év lemaradást átlag ötre tudtuk redukálni; s vannak területek, ahol egyáltalán nem vagyunk mínuszban – fogalmazott a radiológus, aki leszögezte: a stroke-ellátásban a diagnózis felállítását követően – ami ideális esetben fél óra alá szorítható – a gyógyszeres vérrögoldás lesz az elsődleges terápia. Ezt követően lehet alkalmazni a katéterezést, ha a vérrög nem oldódik fel. Nincs elvi korhatár, jó fizikai és szellemi állapotban lévő embernél megcsinálják. De azt is látja sajnos Bartek Péter, amit kollégái is állítanak: a stroke már közel sem csak a hatvan-hetvenévesek betegsége.

Legolvasottabb cikkeink