• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Roham várható az influenzaoltásért, vannak nehéz kérdések

Lapszemle 2020.10.15 Forrás: G7.hu
Roham várható az influenzaoltásért, vannak nehéz kérdések

Az állam által megrendelt mennyiség (amelyről egyelőre nem tudjuk, hogy mennyi) elég lesz-e a fokozott igények kielégítéséhez?

Jövő héten indul a 2020-21-es influenzabeoltási szezon. A vírus terjedése általában február körül tetőzik, az oltásokat azonban mindig ősz közepén kezdik elérhetővé tenni a vakcinagyártók. Így van ez idén is, de a szezon alapvetően különbözhet az előzőektől, átlagosnak semmiképpen sem lesz nevezhető, természetesen a koronavírus-járvány miatt, írja a g7.hu. 

Az ÁNTSZ mindig a magyar vakcinából rendel (évente 1,3 millió darabot), és ez az oltásmennyiség nem a hagyományos kereskedelmi csatornákon keresztül jut el az emberekhez, hanem a felek közötti egyedi szerződéseknek megfelelően.

Ezzel szemben a francia vakcina egyrészt egészen eltérő módszerrel készül, másrészt ugyanazt a kereskedelmi utat járja be, mint a többi gyógyszer: a gyártótól a nagykereskedőn át a patikáig megy, a fogyasztói árát pedig végső soron a patikák egymás közötti versenye határozza meg.

Természetesen a magyar oltás is kapható a díjmentes körön kívül, vagyis végső soron egy átlagos szezonban két, egymással párhuzamosan futó szál van: a magyar és a francia oltás versenyzik egymással a patikákban, miközben az állami díjmentes programban csak a magyar érhető el. Ez a helyzet fog most leegyszerűsödni arra, hogy lesz az ingyenes magyar vakcina és a fizetős francia.

Természetesen mindkettő vényköteles termék, ezért az érdeklődőknek minden esetben a (házi)orvosnál kell kezdeniük a beszerzést, és az átlagos években az szokott lenni a gyakorlat, hogy aki jogosult az ingyenes magyar vakcinára, annak a rendelőben rögtön be is adják, hiszen az oda előre telepített készletből veszik ki az oltást. Így alapesetben nem kell elzarándokolni a patikába és visszamenni a rendelőbe. A francia oltás viszont csak patikán vagy magánoltóhelyen keresztül érhető el (értelemszerűen pénzért). 

Most az lesz a fő kérdés, hogy az állam által megrendelt mennyiség (amelyről egyelőre nem tudjuk, hogy mennyi) elég lesz-e, illetve már most van-e annyi a rendelőkben, amennyi a kezdethez szükséges.

Az oltásért ugyanis a jövő héttől roham várható.

Legolvasottabb cikkeink