• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rokkantak akadályozva

Lapszemle Forrás: Népszava

A változások ellen a civil szakmai szervezetek hiába tiltakoztak.

Döntött a parlament a fogyatékosok ügyében, júniustól a minimum 18 ezer 525 forintról 19 ezer 500 forintra emelik a fogyatékossági támogatás összegét, a felső határ 22 ezer 800 forintról 24 ezerre nő. Megszüntetik viszont az Országos Fogyatékosügyi Tanácsot és kikerül a jogszabályból az akadálymentesítésre vonatkozó határidő. Közben újabb, megváltozott munkaképességűeket érintő visszaélések derültek ki – írja a nepszava.hu portálja.

Korábban 100 százalékos rokkant volt, a Fidesz-kormány által bevezetett új rehabilitációs rendszer szerint viszont szinte gyógyult az a nő, aki több éve szklerózis multiplexben szenved, de az agyvérzéssel is megküzdött már. A tavaly óta alkalmazott pontrendszer szerint ma már csak 32 százalékosan rokkant, vagyis a nyílt munkaerőpiacon kellene munkát vállalnia úgy, hogy járókerettel is elesik, öt centiméterre lát, a jobb keze teljesen béna, nem tud önállóan tisztálkodni, és mivel egy sugárkezelés után van, rágni sem tud, mivel az arcában lévő idegeket szétroncsolta a terápia. A visszaminősítés után ma már egyetlen forint járadékot sem kap, a társadalombiztosítását is saját magának kell fizetnie. Férje szintén rokkant, ő jelenleg 27 ezer forint ellátásra jogosult. A felülvizsgálati döntés ellen fellebbezett ugyan az 52 éves nő, de panaszát másodfokon elutasították. Úgy gondolta, megpróbál dolgozni, hiszen a tízféle gyógyszerét valamiből meg kell vennie. Ám egyetlen "üzemorvos" sem állít ki igazolást arról, hogy munkaképes lenne.

A történetet nem a beteg, hanem a fogyatékosok érdekeivel foglalkozó egyik szervezet tagja mesélte el lapunknak. Azt kérte, ne írjuk le a nevüket, mert félnek. Több fenyegetést kaptak már, és egy nagy akcióra készülnek, nem szeretnék, ha ez kitudódna, és bármilyen módon megakadályozná valaki. Megjegyezte azt is, ez az eset nem egyedi, nagyon sok hasonló esetet ismer.

Szalai József, a Rokkant Számkivetettek Társasága szervezője pedig a hírhatár.hu-nak elmondta, az uniótól 700 milliárd forintot kapott Magyarország rehabilitációs munkahelyek létrehozására, összesen 7000 ilyen munkahely létesült, de ezek nem nyújtanak érdemi segítséget a megváltozott munkaképességűeknek. Csak három hónapig dolgoztatják őket, majd újabbakat vesznek fel helyettük. A kiszolgáltatottságukat mutatja, hogy egy budaörsi cégnél például hűtőházban, mínusz 20 fokban pakolnak árut a rokkantak. Papíron 6 óra a munkaidejük, de aki nem dolgozza le a 8 órát, azt - még a három hónap letelte előtt – kirúgják – tette hozzá Szalai.

Eközben Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője sikertörténetként számolt be a fogyatékosokat érintő törvény módosításáról, amelyet tegnap megszavazott az Országgyűlés. Mint mondta, júniustól több ezer forinttal emelkedik a fogyatékos emberek támogatása. Ez azt jelenti, hogy a minimum 18 ezer 525 forintról 19 ezer 500 forintra emelik a fogyatékossági támogatást, a felső határ pedig 22 ezer 800 forintról 24 ezerre nőhetne. Az átlagosan ezer forintos, csaknem 118 ezer embert érintő módosítás része az is, hogy a jövőben nem az öregségi nyugdíjhoz kötve állapítják meg az ellátást. Ez fix összeg lesz, ami minden évben a nyugdíjak mértékével együtt emelkedik.

Arról nem számolt be a szóvivő, hogy a módosításnak van néhány eleme, ami ellen kifejezetten tiltakoztak a sérülteket képviselő szervezetek. Megszüntetik például az Országos Fogyatékosügyi Tanácsot és az akadálymentesítésre vonatkozó határidőt. Eltörlik azt a kötelezettséget is, hogy az Országos Fogyatékosügyi Programot négyévente felülvizsgálja a parlament, kétévente pedig kötelező beszámolót készít a kormány a végrehajtásról. Balog Zoltán indoklása szerint a módosításra a civil szervezetekkel történt egyeztetés után került sor, Hegedűs Lajos viszont erről korábban lapunknak úgy nyilatkozott: ez "finoman szólva csúsztatás, az igazat megmondva szemenszedett hazugság". Mint mondta, valóban létrejött négy civil bizottság, ő, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnökeként ebből háromnak is a tagja volt. De az üléseken, egyeztetéseken szó nem volt például arról, hogy megszűnjön a fogyatékosügyi tanács, sőt, annak megerősítését kérték. Az üléseken a szaktárca képviselő is részt vettek, és támogatásukról biztosították a szervezeteket, mégsem vették figyelembe kéréseiket.