• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rossz helyen kopogtat a tiszti főorvos

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Ki fogja üzemeltetni február 1-jétől a tapolcai kórházat? - érkezett a kérdés Tapolca polgármesteréhez Bujdosó Lászlótól.

A kérdés azért merült fel, mert a kórház üzemeltetését bérbe vevő cég tulajdonosa tavaly decemberben bejelentette, hogy elszámította magát, visszaadja a kórházat az önkormányzatnak, mert anyagilag már nem bírja.

Kern Józsefhez, a Medisyst tulajdonosához 2006-ban azért kerülhetett az intézmény, mert nagyon szerette volna megkapni. Ekkor Kern már ismert befektetőnek számított az egészségügyben, és akkora volt az iránta érzett bizalom a város vezetésében, hogy 30 évre kötöttek vele szerződést.

Az ígéretes hosszú távú együttműködés terve azonban három év alatt a vállalkozó keserű beismeréséhez vezetett. Rájött arra, hogy hiába az egészségügyben évtizedek alatt összegyűjtött tapasztalat, a betegek nem hajtják számára a tőlük elvárt mértékben a hasznot, ráadásul a kórház működtetése során a cége több százmilliós veszteséget halmozott fel.

Kern József úgy döntött tehát, hogy az irányítása alatt keletkezett csődtömeget átruházza az önkormányzatra, kevésbé fáj egy tulajdonosnak, ha nem a saját, hanem a köz pénzével tömi be a működtetésben keletkezett lukakat. Tapolca azonban ellenállt, hiszen a közgyógyellátás nem játék, amit ide-oda lehet ráncigálni. Azaz a szerződés értelmében a várható haszon reményében induló vállalkozónak erős kötelezettségei keletkeztek a város egészségügyi ellátásában. És mivel emberi életek tízezrei múlnak a felelősségi rendszer jogi megalapozottságán, ezért az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) hozzájárulásával a szerződést úgy kötötték meg Kern cégével, hogy még egy nem várt vita esetén is ne a vállalkozó, hanem a város, az emberek érdeke legyen az első.

Eszerint ha Kernék egyoldalúan megszüntetnék az egészségügyi szolgáltatást, vagy nem szerződésszerűen teljesítenék azt, akkor súlyosan megszegnék e kötelezettségeiket, amely büntetőjogi felelősségüket is felvetné. S persze a város sem lenne rest, ebben az esetben azonmód meg is tenné a feljelentést.

A történetnek ebben a pillanatában, csütörtökön érkezett a tapolcai polgármesterhez az ÁNTSZ levele, benne Bujdosó László kérdése: „A folyamatos és biztonságos betegellátás érdekében az esetlegesen szükségessé váló intézkedésekhez vagy azok mellőzéséhez kérem írásbeli nyilatkozatát arra vonatkozólag, hogy az egészségügyi közszolgáltatást milyen szervezeti keretekben, illetve mely egészségügyi szolgáltató biztosítja 2010 február 1-jétől?"

A hatóság kérdése jogos, hiszen nem lehet felelőtlenül veszélyeztetni több tízezer ember egészségét. Azonban a történetből talán a kevésbé tájékozottaknak is kitűnik: a tiszti főorvos rossz helyre intézte a kérdést. Ugyanis nem a polgármestert, hanem Kern Józseféket, a szolgáltatás végzőit kellene kifaggatnia, mit terveznek február 1-je után.

A tiszti főorvos tájékozatlanságán mindenki csak csóválja a fejét. Nem értik, hogy miért az önkormányzatot ugráltatja, miért nem az ellátásra kötelezett, de a szerződést súlyosan megszegni készülő magáncéget.

Az embereknek mindenesetre semmi okuk a nyugtalanságra. Ha Kern Józsefek a felelőtlenség mellett döntenének, és a jogot áthágva faképnél is hagynák a betegeket, a város újra kézbe veszi az egészségügyi ellátás biztosítását.