• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Rossz jel a piros és a barna lámpa

Lapszemle Forrás: mno.hu

Tavaly közel 1,5 millió olyan online lekérdezés történt az egészségügyben, amikor kiderült: rendezetlen a beteg jogviszonya.

Visszamenőlegesen két év folyamatos társadalombiztosítási jogviszony igazolása is szükséges azoknak, akik élni szeretnének a háromgyermekesek támogatását szolgáló, kétszer tízmillió forint támogatással kiegészített új családi otthonteremtési kedvezmény (csok) lehetőségével. A Magyar Nemzet annak igyekezett utánamenni, hogy az utóbbi években hány embernek volt problémája azzal, hogy nem fizette a tébét. Tavaly közel 1,5 millió olyan online lekérdezés történt az egészségügyi intézményekben, amikor kiderült: rendezetlen a beteg jogviszonya, vagyis nincsenek befizetve a kötelező járulékok – tudta meg a lap az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól. Annak ellenére, hogy az adóhatóság bírságol, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azt közölte, nincs információjuk arról, hogy tavaly hány esetben nem fizettek az erre kötelezett magánszemélyek – írja az mno.hu portálja.

A NAV közölte: nincs információjuk arról, hogy tavaly hány esetben nem fizettek az erre kötelezett magánszemélyek. Mint azt NAV kiemelte: 2015-ben havonta átlagosan 208,6 ezer ember fizette saját magának a társadalombiztosítást (tb). Felhívták a figyelmet arra is, Magyarországon az egészségügyi szolgáltatás egyben fizetési kötelezettséget is jelent, függetlenül attól, hogy azt a magánszemély ténylegesen igénybe veszi-e vagy sem.

Az OEP a következő tájékoztatást adta: a páciens ellátása előtt minden egészségügyi intézmény online, a taj-kártya alapján megvizsgálja, hogy a beteg be van-e jelentve az ellátásra jogosultakról vezetett nyilvántartásba, és rendezett-e a jogviszonya. Az aktuális állapotot zöld, piros, kék vagy barna lámpa jelzi az orvosok felé.

Amennyiben a betegnek érvénytelen a taj-száma (kék és barna lámpa), a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál igénybe vett ellátás költségét az adott intézmény díjszabása alapján kell megtéríteni. A szolgáltatók az ilyen eseteket egy külön térítési kategóriába jelentik, ám mivel ezek nem az Egészségbiztosítási Alapból térülnek meg, ellenőrzésük nem szerepel az elsődleges feladataink között – közölte az OEP.

Legolvasottabb cikkeink