• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rövidebbek az átlagosnál a várólisták Békés megyében

Lapszemle Forrás: beol.hu

Némileg rövidültek az egészségügyi várólisták októberhez képest.

Mindeközben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adataiból az derül ki, hogy Békés megyében majd’ minden műtéttípusnál az országos átlagnál kevesebb a páciensek várakozási ideje. A térségi kórházak vizsgálatánál kiderül, továbbra is a csípőprotézis-műtétekre kell a legtöbbet várniuk a betegeknek Békésben. Ilyen típusú, ortopédiai alapú beavatkozást egyedül a megyeszékhelyen végeznek, ennek is köszönhető a 688 napos várakozási idő. Ez az eredmény egyébiránt jobb az országos átlagnál, mint ahogy szinte minden beavatkozásra kevesebbet kell várniuk a megyében élőknek, mint máshol – írja a beol.hu portálja.

Jelenleg kezelhetőnek számít a várakozási idő – nyilatkozta dr. Kövesdi József, a megyei Pándy Kálmán kórház megbízott főigazgató-főorvosa. Természetesen minden kórházra vonatkozik egy úgynevezett teljesítményvolumen-korlát, ami megszabja, hogy az adott intézmény maximum mennyi beavatkozást végezhet el. Azt azonban látni kell, nem feltétlenül csak a TB-finanszírozástól függ, hogy mennyi műtétet tudnak elvégezni egy-egy kórházban, hanem attól is, hogy ott miként csoportosítják a meglévő erőforrásokat, van-e elegendő megfelelő szakember – húzta alá dr. Kövesdi József, hozzátéve azt is, a gyulai központú kórházban próbálnak meglévő lehetőségeikkel jól sáfárkodni, ezért sem rossz a várólisták helyzete. Dr. Kövesdi József a kormány által a várólisták rövidülésére elkülönített összeg felhasználásával kapcsolatban elmondta, ők is értesültek a fejleményekről, ugyanakkor a pontos technikai hátterét egyelőre nem ismerik.

Az orosházi kórház főigazgatója, dr. Duray Gergő lapunknak elmondta, van több várólistaköteles osztályuk, részlegük (fül-orr-gégészet, sebészet, urológia). Ezeken minimális a listán szereplők száma. A szemészeten, az egynapos szemészeti ellátás keretében a leghosszabb viszont a lista. Több mint 400 előjegyzett beteg vár szürkehályog eltávolításra.

Békéscsabán az intézményre vonatkozó betegadatokat naponta frissítik. Dr. Nédó Erika orvos-igazgató elmondta, jogszabály írja elő, milyen típusú beavatkozásokat kell feltüntetni a várólistán. A felkerülést szakmánként eltérő protokollok határozzák meg. Tavaly a leghosszabb várólistájú beavatkozásoknál országosan egy központilag meghatározott keretet osztottak szét, az 1300 legrégebben várakozó mihamarabbi ellátására. Ebből a békéscsabai kórháznak 18 beteg csípő-, illetve térdprotézisének elvégzésére eső összeget határoztak meg, az utolsó betegnek szeptemberben volt az operációja.