• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Saját veséjével mentette meg fia életét egy anya

Lapszemle MA 06:04 Forrás: kisalföld.hu
Saját veséjével mentette meg fia életét egy anya

A fiatalember életébe egy percre sem költözött be a betegségtudat, pedig izgalmakból nem volt hiány a tavaly decemberi transzplantáció előtt sem.

Amikor egy anya azt mondja a gyermekének, hogy az életemet adnám érted, azt vehetjük komoly ígéretnek. A szeretet, az odaadás mindenre képes. Ha segíthetne a gyermekén a saját szervének felajánlásával, Megtenné? Elméletben igen, de gyakorlatban alkalmasnak is kell lenni a feladatra. A győri Petz-kórházban veséjével mentette meg fia életét egy anya, az ő történetüket ismerteti a kisalföld.hu.

Széles mosollyal, örömteli kézfogással fogadta dr. Villányi Balázs nefrológus, jelenleg orvosigazgató a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban a Gulyás családot. Ő volt Gulyás Mátyás kezelőorvosa Győrben, most is azonnal a fiatalember hogyléte felől érdeklődött, aki szemmel láthatóan nagyon jól van és édesanyja arcán sem látható aggodalom. - Mátyásnak egy úgynevezett FSGS nevű vesebetegsége van, ami egy örökletes génmutáció talaján kialakult betegség. Mátyás anyai és apai oldalról is a hibás gént örökölte. Az FSGS betegség alapja, hogy a vese membránja kóros mennyiségben ereszti át a fehérjéket, ami az évek során maradandó károsodásához vezet. Mátyásnál az FSGS igazolására kétszer történt veseszövettani vizsgálat, először 9 évesen, majd 16 éves korában - tudta meg a lap dr. Villányi Balázstól.

Gyakorlatilag az egész gyerekkora erről szólt, azonban a most 30 éves fiatalember életébe egy percre sem költözött be a betegségtudat, pedig izgalmakból nem volt hiány a tavaly decemberi transzplantáció előtt sem.

- Mátyást hosszú éveken át Budapesten gondozták a Gyermekklinikán, Győrbe az utóbbi két évben került át, az akkor már jelentősen beszűkült veseműködés miatt. Tudtuk, hogy előbb-utóbb vagy transzplantációra vagy művese kezelésre lesz szükség. Már az első konzultációk során jelezte édesanyja, hogy donorként felajánlja egyik veséjét. Az ő kivizsgálása mellet, a biztonság okán Mátyást előkészítettük a művese kezelésre, ezért a karján érműtétet hajtottunk végre. Az előre kitűzött transzplantációs műtét előtti hetekben kritikus szintre emelkedtek a méreganyagok Mátyás szervezetében, ezért az alkaron kialakított úgynevezett fistulan keresztül el kellett kezdeni a dialízist. Ennek köszönhetően kielégítő lett az állapot a veseátültető műtétre – emelte ki a kezelőorvos.

A történet folytatása a teljes cikkben