• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Sajog a vádli, szűkül az érfal

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

A koleszterinszint csökkentésével és rendszeres sétával lehet vékonyítani a plakkokat

A magyarországi halálozási okok között dobogós helyet foglalnak el a szív- és érrendszeri betegségek. Az EReink Védelmében (ÉRV) programot, illetve annak kiterjesztéseként az ÉRV Regiszter programot azért hívták életre, hogy felhívják az emberek figyelmét a rendszeres szűrés fontosságára. Ez különösen azoknak lényeges, akik egészségesnek érzik magukat, hiszen a kezdeti stádiumban legtöbbször tünetmentes a betegség.

A két programmal összesen százötven háziorvost vontak be a szűrésbe, a páciensek jelenleg négyezren vannak, s tizenhét százalékuknál diagnosztizáltak perifériás érbetegséget.

Farkas Katalin főorvos elmondta, hogy az érszűkület egyik fő oka a kontrollálatlan, magas vérnyomás és koleszterinszint, ugyanis ezeket az emberek nem veszik komolyan. Csak akkor „ébrednek fel", ha már kialakult a perifériás érbetegség, amelyet sokkal nehezebb és költségesebb kezelni, mint megelőzni. „Az nem kerül pénzbe, ha diétázunk, lemondunk a dohányzásról, és rendszeresen sétálunk. A mozgás egyrészt rásegít a diétára, nagy része van a megelőzésben, másrészt a napi harmincperces séta tágítja az elzáródott érszakaszokat -mondta a szakorvos.

Az érszűkület kialakulásakor az artériák falán zsírtartalmú anyagok rakódnak le, amelyekbe később kalcium, szövetdarabok és egyéb anyagok épülhetnek be, s ezek végül úgynevezett plakkokat alkotnak. A plakkok egyre szűkítik, és el is zárhatják az eret.

Farkas Katalin szerint a koleszterinszint csökkentésével és rendszeres sétával lehet vékonyítani a plakkokat, de azok sosem szüntethetők meg maradéktalanul. A rendszeres szűrővizsgálat azért fontos, hogy még kezdeti stádiumban fény derüljön a problémára, és később megfelelően dokumentálhassák a változást. A legfontosabb tünet a járáskor, illetve terheléskor fellépő fokozott fáradtság, görcs, fájdalom a vádliban vagy a karban, ami fokozatosan romlik, egyre kisebb megerőltetésnél jelentkezik.

A betegség kialakulásának kockázata ötven év felett drasztikusan növekszik. Érdemes tehát gondolni a megelőzésre, méghozzá komplexen. „Diétánk legyen vitamingazdag, álljon sok zöldségből és gyümölcsből, valamint kevés zsíros készítményből. A legjobb a mediterrán étrend" - tanácsolta Farkas Katalin.

Érdemes kiiktatni a magas koleszterintartalmú ételeket, ne használjunk állati eredetű zsírokat (kivéve mangalicazsírt), inkább növényi olajokat fogyasszunk, és együnk minél több tengeri halat. Fontos a vérnyomás rendszeres mérése is, mert 140/90 higanymilliméter fölött gyakrabban alakul ki perifériás érbetegség.

Nem szabad megfeledkezni a mozgásról és a dohányzás elhagyásáról sem. Ezektől függetlenül is el kell menni szűrésre. A vizsgálat egyszerű: először kitapintják a bokán és a csuklón a pulzust. Ha nem érzékelhető, akkor kötelező a boka- és karindex elkészítése. A gond megállapítása után vércukor-, vérnyomás- és koleszterinszint-mérés következik; az értékek tükrében pedig a szakemberek beállít jak az esetleg szükséges gyógyszereket, és tanácsot, útmutatást adnak az életmód változtatásához.

Legolvasottabb cikkeink