• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Schmitt szerdán interjút adhat, az egyetem még kivár

Lapszemle Forrás: Népszabadság

A Semmelweis Egyetemnek kell a maga értékei alapján döntenie!

Miközben a kormány mindent megtesz azért, hogy bagatellizálja a Schmitt Pál köztársasági elnököt ért plágiumvádat, a tudományos közélet egyre hevesebben követeli, hogy hivatalos vizsgálat tisztázza, ellopta-e Schmitt Pál doktori disszertációjában egy bolgár kollégája tanulmányának java részét vagy sem. Az már biztos: az elhárító mechanizmusok beindultak - írja a Népszabadság. 

A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánja, Tóth Miklós a múlt héten közleményben arról írt: nincs ok azt feltételezni, hogy nem kellően megalapozott döntést hozott az a bizottság, amely húsz éve elbírálta Schmitt doktori disszertációját. Az Origo viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy Schmitt Pál doktorálásának évében, 1992-ben lett a Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsának tagja Kertész István ókortörténész, a plágiumgyanús disszertáció egyik bírálója. A másik bíráló, Takács Ferenc 1985 óta tagja a Magyar Olimpiai Akadémia Tanácsának, s jelenleg is tagja a Magyar Olimpiai Bizottságnak.

A Népszabadság értesülése szerint a Semmelweis Egyetemen pillanatnyilag nem folyik formális vizsgálat a doktori disszertációval kapcsolatban felmerült plágiumgyanú miatt. Ennek egyik oka, hogy az egyetem továbbra sem tud mit kezdeni az ügyben érzékelt joghézaggal: az egykori Testnevelési Főiskola (TF) 1985-ös doktori szabályzata alapján olyan testületeknek kellene vizsgálatot folytatniuk, amelyek ma már nem léteznek, a Semmelweis Egyetem (mint jogutód) ma érvényes doktori szabályzata pedig nem tartalmaz szabályokat plágiumgyanú esetére, illetve a doktori címek visszavonásának kérdésével sem foglalkozik.

Schmitt-ügy: vizsgálódik az egyetem

Nyílt levél a Schmitt-ügyben: 'Szíveskedjen újragondolni'
Szabó Máté Dániel
egyetemi oktató, az Eötvös Károly Intézet vezetője nyílt levélben fordult a SOTE dékánjához, Tóth Miklóshoz, aki a múlt héten közleményben jelezte, hogy nincs oka kétségbe vonni a plágiumgyanús disszertációt elbíráló bizottság eljárását. A Facebookon közzétett levél a Népszabadságban is olvasható, amelyben szó szerint ez áll:
Tisztelt Dékán Úr!
2012. január 13-án kelt közleménye miatt írok Önnek, amelyben azt írta, hogy nincs oka azt feltételezni, hogy nem kellően megalapozott döntést hozott a bíráló bizottság Schmitt Pál doktori értekezése ügyében.

Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy ebben az ügyben elsősorban nem a köztársasági elnöki intézmény tekintélyét, hanem a kar, a karon elnyerhető doktori fokozatok és általában a doktori fokozatok tekintélyét kell megőrizni. A plágiumgyanú nyomán nem azért kell vizsgálatot indítani, mert az az ország legfőbb közjogi méltóságát érinti, hanem azért, mert ez az ügy mindazok becsületébe belegázol, akik ugyanezen az egyetemen szereztek akármilyen doktori fokozatot, és ugyancsak lefokozza azok teljesítményét, akik más egyetemen doktoráltak.

Kérem, hogy mindezek alapján, a Semmelweis Egyetem és jogelődjei valamennyi korábbi és jövőbeli polgára és általában a tudomány képviselői becsületének védelmét szem előtt tartva szíveskedjen újragondolni a közlemény megírása előtt meghozott döntését.
Üdvözlettel:
Szabó Máté Dániel

Egyetemi doktorok nyújtottak be petíciót az ügy tisztázásáért
Petíciót nyújtott be hét egyetemi doktor a Schmitt Pál köztársasági elnök doktori disszertációját illető plágiumgyanú kivizsgálásáért.
A Semmelweis Egyetem rektorának, a nemzeti erőforrás miniszternek és a Magyar Tudományos Akadémia elnökének címzett beadványt a tudományos kutatók a peticiok.com-on publikálták hétfőn - idézi az MTI hírét több napilap.

A Semmelweis Egyetem korábbi közleményére reagálva azt írják: "az eljárás szabályos volta nem függ össze a munka eredetiségével, ezért a plágium gyanúját csak tisztességes, alapos és mindenre kiterjedő vizsgálat - tehát a különböző szövegek gondos, szakértő összehasonlítása - után vethetjük el".
Úgy érvelnek: ha egy ilyen, bizonyítékokkal alátámasztott váddal nem foglalkoznak, azzal a magyar tudományos élet intézményeit hiteltelenítik el. Ez véleményük szerint akár oda is vezethet, hogy a jövőben a magyar kutatók munkáit külföldön gyanakvással fogadják.