• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Schumacher pislogása nem tudatos reakció

Lapszemle Forrás: borsonline.hu

Korainak tűnik az öröm az egy hónapja mélyaltatásban tartott Michael Schumacher ébresztésével kapcsolatban.

Hiszen a hírek szerint csak reflex-tesztekre reagált, ami nem tudatos tevékenység. A Forma–1-es legenda családja is megerősítette: a grenoble-i orvosok megkezdték a december 28-án a francia Alpokban súlyos síbalesetet szenvedett, s mesterséges kómában fekvő expilóta ébresztését. Már az ébresztés kifejezés sem helyes orvosilag, hiszen a beteg nem alszik – nyilatkozta dr. Dénes Zoltán, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet orvos-igazgatója – írja a borsonline.hu portálja.

Az agyműtét után gépekre volt szüksége, hogy az életfunkcióit fenntartsák: lélegezni tudjon, működjön a keringése és a többi. Most csökkentik a gyógyszereit, és figyelik, hogy önállóan is képes-e ezekre. Ha igen, az csak az első lépés. Igazán jó hírnek viszont majd az számít, ha tudatos tevékenységre is képes lesz. Vagyis hogy ténylegesen van vele kontaktus, azaz ha arra utasítják, emelje föl a kezét, akkor megteszi vagy ha kérdeznek tőle valamit, bólint rá – emelte ki dr. Dénes Zoltán.

A szakember szerint a reflex-teszt nem sorolható ide, hiszen a mesterséges kómában lévő betegek is elhúzzák a kezüket, ha fájdalmat okoznak nekik vagy pislantanak, ha egy tárgyat közelítenek a szemükhöz. Az agy ilyenkor próbálja újraindítani magát, amit úgy kell elképzelni, mint amikor egy számítógépnél feláll a rendszer. Amennyiben egyelőre nincsenek tudatos válaszai a betegnek, akkor sem kell visszaállítani a korábbi gyógyszeres állapotot, ha a keringése, légzése rendben van. Ilyenkor várni kell – folytatt Dénes doktor. Hogy meddig? Mi az az időintervallum, amikor még van remény arra, hogy Schumi magához térve teljesen felépülhet? – tette fel a kérdés a szakember, amelyre rögtön reagált is: Erre nincs válasz, főleg ilyen kevés hiteles információ birtokában. Maradjunk annyiban, bő egy hónap után még lehetséges, nem egy korábbi betegünk rá a példa. Viszont az, hogy valaki nyolc év kóma után talpra áll, mintha mi sem történt volna, inkább mese.

Amennyiben Schumachernek helyreáll az agyműködése, akkor sem tud majd beszámolni a balesetéről, mert az a tapasztalatok szerint nem rögződik a sérültekben – jegyezte meg dr. Dénes Zoltán.