• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Költözni kell a kórházak közeléből

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

A saját épületben működő szolgáltatók december 31-éig maradhatnak.

Február elsejéig el kell költözniük azoknak a temetkezési vállalkozásoknak, amelyek kórház 200 méteres körzetében bérlik az irodájukat.Vásárhelyen, Szentesen és Makón több vállalkozást érint a törvénymódosítás. Még tavaly ősszel született törvénymódosítás arról, hogy a fekvőbeteg-szakellátást végző egészségügyi intézmény bármely pontjától számított 200 méteres távolságon belül nem lehet temetkezési szolgáltatást működtetni. A Borostyán Temetkezési Szolgálat 2004 óta bérel irodát közvetlenül a kórház szomszédságában, a Dr. Imre József utcában, ahonnan február elsejéig, szombatig költözniük kell – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja.

– Már 8-10 éve beszélnek arról, hogy a kórházak közelében ne legyenek ilyen vállalkozások. Be kell tartani a szabályokat, nincs más választásunk. Bár a hozzátartozók egyike sem jelezte még, hogy bármilyen negatív érzése lenne amiatt, hogy az egészségügyi intézménnyel szemben van az irodánk, a döntéshozók más véleményen voltak – mondta a tulajdonos.

A költözés költségekkel jár, nem is kevéssel, hogy mennyi pénzbe kerül, arról Beder Ferenc nem beszélt. „Megoldjuk" – közölte a tulajdonos, aki hozzátette azt is: annyi biztos, emiatt nem emelhetik a szolgáltatás árait, hiszen így sem nagyon tudják a hozzátartozók finanszírozni a temetési költségeket. A Lázár utcán folytatják a munkát, szintén bérelt helyiségben. Hét alkalmazottal dolgoznak, ezt a létszámot továbbra is szeretnék megtartani.

Beder Ferenc azt mondta, a 200 méteres szabály mellett több változás is érinti a temetkezési vállalkozókat. Ilyen például, hogy jövő évtől hűtésre alkalmas autóval kell szállítani az elhunytat. A Borostyánnál már évek óta használnak ilyen járművet, erre nekik nem kell külön költeniük.

Vásárhelyen egy másik temetkezési szolgáltató is a kórház szomszédságában van, hasonló a helyzet Makón és Szentesen is. Szegeden nincs a klinikák és a II-es kórház közelében ilyen vállalkozás.

Az ingatlant bérlő cégeknek tehát most kell elköltözniük a kórházak közeléből, azok a szolgáltatók, amelyeknek saját épületük van, még december 31-éig maradhatnak a helyükön. Ilyen például a szentesi Égisz 90 Temetkezési Kft., amelynek tulajdonosa, Antal Ferenc kegyeleti szakértőként beleásta magát a témába. Az Országgyűlés fogyasztóvédelmi szakbizottságnál is járt meghallgatáson azért, hogy továbbra is maradhassanak a helyükön.

– Mintegy 60 centiméter vastag dokumentumköteg született az elmúlt másfél év alatt a szakmai érvekből. Ezek nagy részét a jogalkotók nem vették figyelembe. Végül annyi engedményt tettek, hogy az eredeti elképzelések szerinti 500 méteres védőtávolságot 200 méterre csökkentették. Többen felhoztuk ellenérvként például, hogy a módosítással nem érvényesül a vállalkozás szabadsága, a tulajdonhoz való jog, de azt is elmondtuk, ezek csupán temetkezési irodák, ahol nincsenek elhunytak. Az országban több mint 400 temetkezési vállalkozás működik, közülük mintegy 100-nak még az idén költöznie kell – magyarázta Antal Ferenc, akinek a vállalkozása 20 éve működik ugyanazon a helyen. Azt még nem tudja, hogy december 31. után hogyan alakul a helyzet, mi lesz a sorsa a kiürített ingatlannak. Eladni szinte lehetetlen a mai viszonyok között – húzta alá Antal Ferenc.