• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sebészek a maffia hálójában

Lapszemle Forrás: Népszava Online

A pristinai Medicus klinikán illegális vesetranszplantációkat hajtottak végre.

Bár a koszovói illetékesek, élükön Hashim Thaci miniszterelnökkel, rendre tagadták, hogy illegális szervkereskedelem zajlott volna az öt éve függetlenné vált köztársaság területén, a napokban váratlan fordulat történt az ügyben. Az ügy egyik fő vádlottja, Ilir Rrecaj, a koszovói egészségügyi minisztérium egyik vezető illetékese elismerte, hogy a pristinai Medicus klinikán illegális vesetranszplantációkat hajtottak végre – olvasható a nepszava.hu portálján.

A szervkereskedelemmel kapcsolatos vádak évekre nyúlnak vissza. 2004-ben a koszovói ENSZ-közigazgatás, az UNMIK nem túl nagy meggyőződéssel vizsgálatot indított az ügyben, de bizonyíték híján nemhogy bírósági eljárásig, még valódi nyomozásig sem jutott el az ügy. Carla Del Ponte, a hágai Nemzetközi Törvényszék egykori főügyésze egy 2008-ban megjelent könyvében azt állította: nem engedték, hogy a koszovói háborúban a köztársaság függetlenségéért harcoló Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) vezetői után vizsgálódjék az illegális szervkereskedelem kapcsán. A főügyész hozzátette azt is, az UCK az 1998-1999-es koszovói háború idején szerbeket rabolt el, juttatott át Albániába, ahol aztán kioperálták szerveiket, s azokat a feketepiacon értékesítette. Bár nagyon erőteljes jelzéseket kaptunk erre vonatkozóan, de túl kevés bizonyítékunk volt – nyilatkozta 2011-ben a Neue Zürcher Zeitungnak – emlékeztet a portál.

Dick Marty, az Európa Tanács svájci képviselője 2010 végén nyilvánosságra hozott jelentésében maffiamódszerekkel vádolta a koszovói vezetőket, s személy szerint Hashim Thaci miniszterelnököt, aki éppen ugyanebben az évben, 2010 decemberében nyerte meg ismételten a koszovói választást. Az egykori ticinói (Tessin) főügyész, aki korábban az amerikai titkos börtönök ügyében, majd évekkel később a csecsenföldi és dagesztáni jogsértésekkel foglalkozott, megállapította, az UCK Albánia északi részén titkos börtönöket tartott fenn, ahol elsősorban szerbeket, illetve néhány koszovói albánt tartottak fogva „egészen embertelen és megalázó körülmények között" – írja a dokumentumban. A rabok aztán nyomtalanul eltűntek. Meggyilkolták őket, s egy klinikán kioperálták szerveiket, amelyeket aztán a feketepiacon adtak el külföldi kórházaknak.

A szerb hatóságok szerint mintegy 500 embert gyilkolhatott meg a Thaci-vezette maffia. Carla Del Ponte volt hágai főügyész ugyanakkor könyvében 300 elhurcolt és meggyilkolt személyről tudott.
További részletek a nepszava.hu portálján olvashatók!