• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sebészet a háziorvosoknál

Lapszemle Forrás: Petőfi Népe

Novembertől megszűnik az éjszakai sürgősségi sebészeti ambulancia Kiskunfélegyházán.

Továbbra is komoly likviditási gondokkal küzd a Kiskunfélegyházi Városi Kórház és Rendelőintézet. A gyógyító intézmény működését folyamatosan fenyegeti a víz- és gázszolgáltatás felfüggesztése is – olvasható az önkormányzat honlapján közzétett tájékoztatóban. A kórház vezetősége az adósság csökkentésére több szigorítási javaslatot is tett a fenntartó önkormányzat felé. A tegnapi testületi ülésén az a döntés született, hogy novembertől megszűnik az éjszakai sürgősségi sebészeti ambulancia az intézményben, mert az önkormányzat nem vállalta annak finanszírozását.

Dr. Kovács József, a kórház főigazgatója elmondta: az ambulancia fenntartása havonta mintegy 6,3 millió forintba került, melyre nem kaptak OEP-finanszírozást. Ezt az ellátást ugyanis csak azokban a kórházakban fizeti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, ahol aktív osztályok működnek. A városatyák tegnap 11 igen és két tartózkodás mellett úgy döntöttek, hogy az önkormányzat sem fizeti ki az éjszakai sürgősségi sebészeti betegellátást, amit a kórház sem tudott kigazdálkodni. Ezért november elejétől csupán a központi háziorvosi ügyeletre mehetnek a félegyházi és környékbeli betegek éjszakánként, ahol viszont sokkal korlátozottabbak a gyógyítás feltételei.

A testület napirendjén szerepelt a különböző bérleti díjak és a rehabilitációs szolgáltatásokra vonatkozó térítési díjak öt százalékos emelése is, amit elfogadott a képviselő-testület. Ugyanakkor a térítési díjak méltányossági kérelmeit is szigorították. Tavaly október óta az emelt szintű ellátásért naponta 1700 forintot kell fizetniük a betegeknek, ám, a tervezett bevételnek csak töredéke folyik be a kórház kasszájába, mivel tömegesen kérik az önkormányzattól a díj mérséklését vagy annak elengedését. Így havonta több mint egymillió forint veszteségünk származik – tájékoztatott dr. Kovács József. A főigazgató azzal a kéréssel fordult a fenntartóhoz, hogy a jövőben megfontoltabban tegyen engedményeket.

A testület a tegnapi ülésen ismét tárgyalt a kórház kétszázmilliós fejlesztési tervéről is. Sikeres elbírálás esetén a kétszázmillió forintos beruházáshoz mindössze 10,5 millió forint önrész hárulna a városra. Időközben azonban kiderült, hogy a szaktárca szerint a félegyházi kórház nem felel meg a pályázati feltételeknek, a megyei kórházzal kötött együttműködési szerződés miatt. A szerződés szerint bármikor visszaállítható a teljes aktív ágyszám Félegyházán. A szaktárca viszont azt kéri, véglegesítsék az ágyak számát, legalábbis arra a 32-re vonatkozóan, melyekkel a rehabilitációs részleget bővítenék. A képviselők döntése értelmében a belgyógyászati 50 aktív ágyból harmincat, míg a sebészeti 17 ágyból kettőt végleg rehabilitációs ággyá minősítenek.