• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Sebészeti ügyelet: Majd spórolósan vágunk

Lapszemle Forrás: nol.hu

Csökkentették a tervezhető műtétek számát, emiatt viszont többet kell várniuk az előjegyzett betegeknek.

Alig néhány hete indult el a fővárosban az új sebészeti ügyeleti rendszer, a kórházak nem panaszkodnak, szerintük működik. Ám hiába kértünk több intézményt, engedjék be a Népszabadságot, hogy közelről is megnézhessük a napi gyakorlatot, csak a Péterfy Sándor utcai kórház volt hajlandó erre - írta a nol.hu a riporjtában.

Az új rendszer indulása előtt sok volt az aggodalom, hogy azonnal össze is omlik, nem lesz elég orvos. Amíg ugyanis korábban naponta legfeljebb hat sebészeti stábhoz kellett szakembereket találni, most 14-hez kell. A Péterfyben azonban eddig sem aggódtak, itt van elég orvos, és van elég kapacitás. Az azonban innen is látszik, hogy az első hét végére még nemigen tudják az emberek, a háziorvosok is bizonytalanok, hogy kit, mivel, hova kell küldeni.

Azelőtt a Péterfy minden szerdán, pénteken és minden második vasárnap adta a fővárosi sebészeti ügyeletet, naponta 10-24 beteget hozott a mentő, és közülük három-hatot operáltak azonnal. Ezeken napokon nem is végeztek tervezett műtétet. Most viszont két epehólyag-, vagy visszérműtét közé kerülhet egy akut eset. „Ha valakit hasba lőttek, vagy leszakadt a lépe, már a liftben húzom a sapkámat és megyünk a műtőbe. Nincs tökölni való idő - mondta a lapnak Németh Attila ügyeletvezető főorvos.

Más kis kórházban is túlélték az első napokat. A Szent Margitban az új rendszerrel hirtelen egy 180 ezer lakosú terület szakadt rá a nyolc szakorvos huszonötágya sebészetére, noha a feladat ellátásához legalább negyven ágy kellene. Az ügyeletben legalább két szakorvosra van szükség a műtőben és legalább még egynek kell lennie az akut esetekre. Az első napok még nem okoztak fennakadást, eleinte csak egy-két beteg esett be, de napról-napra érezhetően mind több a sebészeti ügyeletre érkező.

Badacsonyi Szabolcs főigazgató szerint egyelőre állják a sarat, csökkentették a tervezhető műtétek számát, emiatt viszont többet kell várniuk az előjegyzett betegeknek. A napi ügyelethez hosszabb távon nincs elég orvos, így félő, hogy gyorsan kimerül majd az érintettek munkával tölthető ideje.

Sebészből vidéken sincs elég. A fővárosi kórházak között egyezség van, hogy az első két hónap próbaidő, ez alatt senki nem csábít át orvost, műtőst a maga intézményébe. Általános sebészhiány van. A helyzet feszült, és nem tudni, mikor robban. A teljes riport a nol.hu-n

Legolvasottabb cikkeink