• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Segítenek visszailleszkedni a társadalomba

Lapszemle Forrás: teol.hu

Teljes körű kezelésre és rehabilitációra ad lehetőséget a Tolna megyei kórház pszichiátriai osztályának bővítése és modernizálása.

Most már komplex pszichiátriai rehabilitációra van lehetőségünk a megyei kórházban. Olyan teljes körű szolgáltatást tudunk nyújtani, amely magában foglalja a gondozót, a nappali szanatóriumot, a korai rehabilitációt és a rehabilitációt – nyilatkozta a teol.hu-nak dr. Kertész Ágnes, a megyei kórház pszichiátriai osztályának vezető főorvosa, aki elmondta azt is: a nappali szanatórium átmenet a kórházi kezelés és a gondozás között. A páciens napközben az osztályon tartózkodik, részt vesz csoport- és egyéni foglalkozásokon, szocioterápiás és gyógyszeres kezelést kap. Az éjszakát és a hétvégét azonban otthonában tölti.

Az osztályon egy úgymond korai rehabilitáción vehet részt a páciens, amely hidat képez az akut felvétel és a felépülés között. Amennyiben további rehabilitációra van szükség, az a megyei kórház szocioterápiás és rehabilitációs részlegében zajlik, ahol újra sikeresen beindították a felépülésen alapuló rehabilitációs kezeléseket. Nagyon fontos – emelte ki a szakember -, hogy méltó körülmények között történjen a kezelés, és ez most végre teljes mértékben megvalósulhatott, amit a páciensek is érezhetnek.

Az új épületrész elkészültével lehetőségünk van a terápiás repertoár bővítésére. Kialakítottunk egy relaxációs szobát, ahol a hagyományos kezelés mellet például fényterápiát kaphatnak a szezonális depresszióban szenvedő páciensek. A relaxációs szobának abban is fontos szerepe van, hogy különféle relaxációs módszereket taníthassunk meg a pácienseinknek, melyek bizonyos formái otthonukban a mindennapi stressz kezelésében jól alkalmazhatóak – tette hozzá dr. Kertész Ágnes, aki elmondta azt is, az osztályon a kreativitás felélesztésének segítségével valósítják meg a reintegrációt és a felépülést pácienseinknél. Az előhívott kreativitáson keresztül az önmegvalósítás, a közösség részévé válás a cél. Ezt szolgálja az irodalom, a zene, az aktív ének, a kézműves foglalkozások, a tánc és a rajz. A foglalkoztatóban folyamatosan láthatóak pácienseink munkái, egyfajta inspirációt, segítséget adva. A nagy előadótermet egyaránt használják a páciensek és a személyzet is. Utóbbiak számára itt zajlanak a megbeszélések, a szakmai előadások, konferenciák. Pácienseik számára itt tartják a kulturális programokat, például koncerteket, író-olvasó találkozókat.

Nagyon fontos, hogy az osztály nyisson a külvilág felé, mert ez szintén a felépülést szolgálja. Ennek szellemében a betegek munkáiból már több helyszínen volt kiállítás. Az osztály dolgozói pedig városi szintű egészségnapokat szerveznek, például Alzheimer-, alvászavar- és depresszió szűrést, emellett ismeretterjesztő előadásokat tartanak és prevenciós csoportokat hoznak létre és működtetnek.