• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

„Semmiféle nyitás mellett nem szólnak járványügyi adatok”

Lapszemle 2021.04.10 Forrás: Népszava Online
„Semmiféle nyitás mellett nem szólnak járványügyi adatok”

Ha a társadalom meg tudja védeni magát, és kikényszeríteni, hogy lehetőleg mindenki vegye fel az oltást, akkor vége lesz a járványnak.

Tapasztalat és készítmény is van már ahhoz elég, hogy sor keríthessünk a gyerekek oltására is, ami nélkül nem lehet a járványt megállítani – mondja a Népszavában Duda Ernő virológus professzor.

Okos döntés volt a járvány mostani szakaszában nyitni?

Ez most egyértelmű politikai döntés, és olyan értelemben okos is volt, mert ha most nem nyitnak, csökken a kormánypártok népszerűsége. Az embereknek elegük van a bezártságból. Tízezrek tüntetnek a bezárások ellen Európa-szerte. Hogy jó is lesz-e? Nem lesz. Járványügyi adatok nem szólnak semmilyen nyitás mellett. Intenzív propagandára lenne szükség arról, hogy a járványnak nincs vége, tessék hordani a maszkot. És meg kellene büntetni azokat, akik nem hordják. Nem szigorításokra van szükség, de a meglévő szabályokat be kellene tartani.

...

Mikor lehet vakcina a gyerekek számára?

Eddig hiányoztak a gyermekekre vonatkozó biztonságossági és hatékonysági vizsgálatok. A Pfizer már tavaly októberben elkezdte 12-15 éves gyerekekkel a vakcinája klinikai próbáit, ennek éppen néhány napja, március végén publikálták az eredményeit. Három hónap alatt rengeteg gyereket beoltottak. Ilyenkor az történik, hogy az egyik társaság kapja a Pfizer-féle koronavírus elleni szert, a másik fele meg valamilyen más hasznos védőoltást, például a pneumococcus-ellenit. A két csoportot összehasonlítják a tekintetben, hogy melyikben hányan fertőződtek meg, mennyien kerülnek kórházba. Jó hír, hogy az oltás 100 százalékosan hatékonynak bizonyult. Korábban felnőttek esetén 95 százalékos hatékonyságról számoltak be a második oltást követő 7. napot követően. Ezzel párhuzamosan a kínaiak a 3 és 17 év közöttieken vizsgálják a vakcináikat. Rövidesen a Pfizer/BioNTech és a Moderna is klinikai vizsgálatokat indít SARS-CoV-2 vakcináival már 6 hónapos csecsemőktől tizenévesekig egyaránt.

...

Miért csak most került napirendre a vakcinagyártóknál a gyerekek oltása?

Idáig nem a gyerekek haltak meg, hanem az idősek. Először azokat kellett menteni, akik belehalhattak a betegségbe. Most az egy új jelenség, és részben a mutánsokkal magyarázható, hogy már a fiatalok és a gyerekek között is akad olyan, aki súlyos állapotba kerül kórházba. Fél évvel ezelőtt még nem ez volt a helyzet. A statisztikák azt mutatták, hogy az 55 éves kor alattiak Covid halálozása egy ezrelék körül mozgott. Ezzel szemben a 70 év felettieknél 15-20 százalék. Amikor már úgy látszott, hogy ezt tudtuk kezelni, mert milliárdos adagszámra termeljük a vakcinát, akkor lehetett elkezdeni a gyerekek védelmével foglalkozni. Az is jól látszik, hogy ennek nem lesz vége, míg mindenkit be nem oltunk. A gyerekeket is, az öregeket is.

Vége lesz valaha a járványnak?

Ha a társadalom meg tudja védeni magát, és kikényszeríteni, hogy lehetőleg mindenki vegye fel az oltást, akkor igen. Ennek az érdeknek a kikényszerítésére szélsőséges esetben lehet drasztikus eszközt használni, azt például, hogy kötelezővé teszik az oltást. Egy demokratikus országban lehet abban bízni, az értelmes emberek fölismerik, érdekük, hogy be legyenek oltva. Ha valaki nem képes erre, akkor azt kényszeríteni kell. Ezt lehet úgy, hogy a rendőr elviszi, meg úgy is, hogy lesz majd egy zöldkártya, amely többlet jogokat biztosít az oltottaknak. Azaz ha valakinek van ilyen, akkor mehet a presszóba, a moziba, ülhet a repülőre. Akinek meg nincs, az mindezt nem teheti. Az utóbbiaknak pedig előbb-utóbb választaniuk kell: elmennek az erdőbe remetének, kihalnak, vagy beoltatják magukat.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink