• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Rákellenes Nap - késnek a diagnózisok, csúsznak a kezelések

Hírek 2021.04.10 Forrás: Weborvos
Rákellenes Nap - késnek a diagnózisok, csúsznak a kezelések

A daganatos betegségek kezelésének már 4 héttel történő késése is bizonyíthatóan növeli a halálozást.

Április 10-én immár 29. alkalommal tartják meg a Nemzeti Rákellenes Napot. A szervező Magyar Rákellenes Liga ismét emlékeztet arra, hogy a daganatos betegségek megelőzése jórészt a saját kezünkben van, és számos programot is kínál ehhez. Mindemellett arra is felhívják a figyelmet, hogy a legfrissebb nemzetközi adatok szerint a 2020-as lezárások alatt 40%-al csökkent a diagnosztizált rákos esetek száma! - áll a liga közleményében.

Magyarországon 1993. óta április 10-e a Nemzeti Rákellenes Nap, melynek szervezője a kezdetektől a Magyar Rákellenes Liga. (A dátum a hazai rákkutatás úttörőjének és az Országos Rákbizottság megalakítójának, dr. Dollinger Gyulának a születésnapja.)

Az idei esemény szomorú apropója a több, mint egy éve tartó járványhelyzet, ami komoly nehézségeket okoz az egészségügyi ellátásban. Különösen igaz ez az egészségügyi ellátásra szorulókra, azon belül is a daganatos betegséggel küzdőkre. A pandémiát megelőzően a daganatos betegségek egyes típusainál a halálozási arány stabilizálódott vagy éppen csökkenni kezdett. A daganatos betegek ellátása javult és egyre több kezelés vált elérhetővé, illetve a betegek is egyre nagyobb figyelmet fordítottak a megelőzésre és szűrésekre. A járvány azonban világszerte súlyosan hátráltatta (hátráltatja) a daganatos betegségek felderítését és megnehezítette, késleltette a kezeléseket.

Egy most megjelent tanulmány szerint egy megvizsgált olasz tartományban a 2020-as lezárások alatt 40%-kal csökkent a rákdiagnózisok száma a 2018-19. években mértekhez képest. A legnagyobb csökkenést a prosztata, a hólyag és a vastagbél daganatok esetében tapasztaltak, és ez sajnos nem azt jelenti, hogy megbetegedések száma ennyivel csökkent volna.

A British Medical Journal folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány pedig azt is kimutatta, hogy a daganatos betegségek kezelésének már 4 héttel történő késése is bizonyíthatóan növeli a halálozást! A kutatók összesen több mint 1,2 millió beteget érintő, 34 db tanulmány megvizsgálásával megállapították, hogy legalább 13 daganatkezelés típusnál, minden 4 hetes késlekedés, átlagosan 6-8 százalékos halálozás növekedéssel jár, de pl. a méhnyakrák adjuváns sugárterápiájának 4 hetes késése 23%-al növeli a mortalitást!

Részben a fenti, elkeserítő adatokra is válaszul az Európai Rákbetegek Szövetsége (European Cancer Patient Coalition) 3 pontban fogalmazta meg, hogy a daganatos betegek helyzetének javítása érdekében a kormányoknak mit kell megtenniük:

1.     Gondoskodjanak arról, hogy a betegek biztonságosan hozzáférhessenek a diagnózishoz és a kezeléshez.

2.     Határozzák meg a járvány daganatos ellátásra gyakorolt hatásait, és változtassanak úgy, hogy ezek a károk enyhüljenek.

3.     Hosszútávon biztosítsák az erőforrásokat a megfelelő és biztonságos ellátásokra.

A kezdeményezést eddig már több mint 240 szervezet támogatta aláírásával, köztük a Magyar Rákellenes Liga is, az Európai Rákbetegek Szövetségének tagja - zárul a közlemény.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink