• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Senki ne akarjon direkt megfertőződni

Lapszemle 2021.09.11 Forrás: 24.hu
 Senki ne akarjon direkt megfertőződni

Nevezhetjük mellékhatásnak, utóhatásnak, következménynek, a lényeg: a koronavírus „ténykedése nyomán” beindulhat a poszt-covid folyamat.

A természetes fertőződés nagyobb védelmet biztosít, mint a vakcinák? Jobb megfertőződni, mint beoltatni magunkat? A 24.hu Falus András professzor segítségével cáfol egy káros tévhitet.

A legrosszabb időszakban lesz egyre népszerűbb a tévhit, miszerint a természetes úton történő fertőződés nagyobb védelmet biztosít, mint a vakcinák, ezzel pedig azt sugallja: jobb megfertőződni, mint beoltatni magunkat. - Egy részigazság lett itt félreértelmezve, ami súlyos következményekkel járhat. A vírusfertőzés valóban létrehoz immunválaszt, de az „élő”, „vad” kórokozó támadása egyrészt életveszélyes, másrészt egyre több, a poszt-Covid szindróma gyűjtőnéven említett hosszú távú káros hatására derül fény. Dr. Falus András Széchenyi-díjas immunológus, akadémikus, a Semmelweis Egyetem professor emeritusa figyelmeztet: Senkinek eszébe ne jusson oltás helyett »megfertőződésre várni«, a delta variánssal szemben is a vakcinák kínálják a legnagyobb biztonságot.

Csaknem minden immunválasz az immunrendszer két nagy, egymással sok ponton összefüggő karját hozza mozgásba. Az egyik az úgynevezett veleszületett vagy természetes immunitás, ez egy alapszintű, sejtekből és a vérplazmában oldott komponensekből álló, egyik megnyilvánulásában lavinaszerű reakció. A másik az adaptív (szerzett), antigénspecifikus immunválasz, amelyben úgynevezett  T- és B-limfociták és az antitestválasz játssza a főszerepet. Nagy és összetett, egymással több ponton összefüggő rendszerekről van szó, a kórokozók ellen akkor vagyunk a legsikeresebbek, ha a két komplex rendszer minél több eleme aktiválódik.

Amennyiben megfertőződünk, szervezetünk a teljes, „élő” vírussal találkozik, nagyon leegyszerűsítve: annak minden egyes porcikáját megismeri. Óriási próbatételt jelent az immunrendszer – mind a „veleszületett”, mind a „szerzett” – számára, és ez elvileg akár előnyös is lehet, hiszen a fertőzés után komoly védelem alakulhat ki. A gyakorlatban viszont éppen ez a viharos reagálás okozza a heveny, súlyos állapotot, emiatt kerülnek sokan lélegeztetőgépre vagy hunynak el a betegség drámai hatásainak következtében.

A vakcinákkal viszont – típusuktól függően – „csak” a vírus egyes, betegséget nem okozó darabjain keresztül nyer védettséget a szervezet, de hatékony vírusellenes reakciójában a szerzett immunitás dominál - magyarázta Falus András. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink