• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sírva könyörög a szülő, hogy vállalja el a gyerekét

Lapszemle MA 06:19 Forrás: Telex
Sírva könyörög a szülő, hogy vállalja el a gyerekét

Mindenhol érezhetően növekedett a betegforgalom az elmúlt években, és egyre nagyobb gondot okoz az esetek ellátása.

A gyerekek leggyakrabban szorongásos zavarokkal, érzelmi-hangulati zavarokkal, depresszióval, kényszerbetegségekkel, evészavarral, autizmus spektrumzavarral, ADHD-val kerülnek pszichiáterhez, írja a Telex. Itt különbséget kell tenni akut és tervezett ellátást igénylő állapotok között. Az akut ellátáshoz tartozik minden olyan probléma, ami aktuálisan gyermekpszichiátriai ellátást igényel. Ezekben az esetekben attól lehet tartani, hogy ellátás híján a beteg állapota rosszabbodik, vagy akár az élete is veszélybe kerül. Idesorolhatók az öngyilkossági gondolatok, bizonyos agresszív megnyilvánulások, de idetartoznak olyan nagy pszichiátriai kórképek is, amik felnőttkorban csúcsosodnak, de már gyerekkorban elindulnak – mondja dr. Baji Ildikó, felnőtt és gyermekpszichiáter szakorvos, a Vadaskert Kórház kórházigazgatója. Ilyen esetekben a gyerekeket gyakran a szülők viszik be a pszichiátriára, de a sürgős esetek mentővel érkeznek.

A tervezett ellátás azt jelenti, hogy a fennálló probléma nem igényel azonnali ellátást. Ilyen esetekben a kórház előre megbeszél egy időpontot a családdal, és ott a beszélgetés után döntenek a további kivizsgálásról. Erre például akkor lehet szükség, ha a gyereknek beilleszkedési nehézsége van, szorongással küzd, esetleg teljesítményzavara van. Ezek a gyerekek gyakran beutalóval érkeznek a pszichiátriai ellátásba.

Több budapesti és vidéki kórházat is megkerestünk, hogy képet kapjunk a hazai gyermekpszichiátriai ellátásról. Az általunk megkérdezett kórházak válaszai alapján mindenhol érezhetően növekedett a betegforgalom az elmúlt években, és egyre nagyobb gondot okoz az esetek ellátása.

A nem sürgős problémákkal hónapokat kell várni, az akut eseteket még megfeszített tempóban, de azonnal el tudják látni.

A hazai gyermekpszichiátriai ellátás egyik kiemelt intézménye a budapesti Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulancia. A Vadaskertben évente 1500 fekvőbeteget ápolnak, és emellett 8-9000 ambuláns beteget látnak el. Bár az intézmény nem állami fenntartású, de állami finanszírozásból működik, Magyarország egyetlen közfinanszírozott gyermekpszichiátriai kórházaként. Ez azt jelenti, hogy területi ellátási kötelezettsége is van: például sürgősségi ellátásban hat megye tartozik hozzájuk.

A kórházban öt különálló részleg működik. Ezek lehetőséget teremtenek arra, hogy életkor és problémák alapján külön helyezzék el a gyerekeket. Például az akut és a tervezett ellátás is más-más osztályon zajlik.

A nappali kórházat azok a gyerekek vehetik igénybe, akiknél nincs szükség folyamatos bennfekvésre. Ez hasonlóan a járóbeteg-ellátáshoz úgy működik, hogy reggel bemennek, kivizsgálják őket, foglalkozásokon vesznek részt, délután pedig hazaengedik őket.

A Vadaskertben a tervezett ellátást igénylő részlegek maximális kapacitással működnek. Az akut részlegeken van, amikor kevesebb a betegforgalom, van, amikor túl van terhelve. De Baji Ildikó szerint olyan nem fordulhat elő, hogy egy sürgős esetet várakoztatnak, inkább akkor kell várni, ha részletesebb kivizsgálásra van szükség.

Arról, hogy mennyire sürgős egy eset, a szülő elmondása alapján tud dönteni a kórház. „A szülő leírja a problémát, és mi mindennap triázsoljuk az eseteket, vagyis a sürgőseket előre soroljuk” – mondja a kórházigazgató.

A kórházigazgató szerint több szakorvosra lenne szükség, és bővíteni kellene a kapacitásokat. A probléma viszont az, hogy „nincs miből bővíteni”, így most megfeszített tempóval tudják kiszolgálni a növekvő betegforgalmat. Baji Ildikó szerint ehhez jól szervezetten kell működniük.

További részletek a Telexen.