• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

SMA-centrum lett a nyíregyházi kórház gyermekosztálya

Lapszemle 2020.01.20 Forrás: szon.hu
SMA-centrum lett a nyíregyházi kórház gyermekosztálya

A gerincvelői izomsorvadás kezelésének egyik központja lett a Jósa András Oktatókórház Gyermekosztálya.

Az SMA-betegség, vagyis a gerincvelői izomsorvadás akkor került a figyelem középpontjába, amikor Zente gyógyulásáért 700 millió forintot gyűjtöttek össze az adományozók. A betegség kezelésének egyetlen, Európában és Magyarországon is törzskönyvezett terápiájához, a Spinraza készítményhez tavaly november vége óta – ekkor jelentette be dr. Kásler Miklós miniszter – minden 18 éven aluli SMA-s hozzájuthat.

Eddig az országban csak a Semmelweis Egyetem klinikáján és a Bethesda Gyermekkórházban kezelték az ilyen kis betegeket, januártól a pécsi gyermekklinikán és a Jósa András Oktatókórházban is megkaphatják a világ hetedik legdrágább kezelését a SMA-s betegek - írta a szon.hu.

– Komoly szakmai elismerés, hogy SMA-centrum lettünk – mondta a lapnak dr. Dicső Ferenc. Az osztályvezető főorvostól megtudtuk, már két új beteg terápiájához kapták meg az engedélyt, a kezelésük január végén kezdődik, s minden bizonnyal a borsodi és hajdú-bihari betegeket is itt fogják ellátni.

– Magyarországon a társadalombiztosító teljes mértékben támogatja azt az Európában egyedüliként törzskönyvezett terápiát, mely a fehérjemolekulát pótolja a gerincvelőben. Az alapszakaszban négy hónap alatt négy alkalommal, meghatározott időben kell lumbálpunkciót végezni s a Spinraza készítményt bejuttatni a gerincvízbe, majd a későbbiekben a beteg élete végéig szintén meghatározott időszakonként kell beadni a gyógyszert – tudjuk meg a világ hetedik legdrágább, már Nyíregyházán is elérhető kezelésének részleteit dr. Dicső Ferenctől.

A gyógyszer biztosítja azoknak az izmoknak a működését, amelyek még nem sorvadtak el, a meglévő izomcsoportok fejleszthetőek, sőt a szomszédos izomcsoportok működését is át tudják venni, azonban az elhalt izmok működése nem állítható vissza.

– A terápia, melyet az állam teljes mértékben finanszíroz, 18 éves korig bármikor elkezdhető (ha nem következett be a légzőizmok elsorvadása), de természetesen a nagyon korán, pár hónapos korban felfedezett betegség kezelésével lehet a legnagyobb eredményt elérni. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink