• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Soha nem látott küzdelmet vívnak az orvosok

Lapszemle MA 06:01 Forrás: Index
Soha nem látott küzdelmet vívnak az orvosok

Ficzere Andrea: míg az új klímarendszer 50-60 millió forintba kerülhet, addig az elektromos hálózat cseréje többmilliárdos tétel lenne.

A legmodernebb berendezések mellett is nagy kihívásokat jelent a rekordhőségben a műtétekhez szükséges megfelelő hőmérséklet biztosítása. A műtőblokkok klímarendszerei ugyan extrém teljesítményűek, de a tartós hőség ezeket is kikezdi. A globális felmelegedés persze nem csak a magyar egészségügy problémája, az elektromos hálózatot a világon mindenhol érinti, mára ez az egyik legnagyobb kihívás. Az Észak-budai Szent János Centrumkórház traumatológiai osztályán és a Budapesti Uzsoki Utcai Kórház egészében műtéteket halasztanak el, a betegeket más intézményekbe irányítják át. A forróság nem kegyelmez sem orvosnak, sem betegnek, de a kórházak felveszik a küzdelmet: csaknem százmillió forintból szerelnek fel új klímarendszereket a két kórházban. Az Index cikksorozatának első részében a Budapesti Uzsoki Utcai Kórházból jelentkeznek, ahol pénteken áll üzembe az új klíma.

A Budapesti Uzsoki Utcai Kórház első ránézésre modern, esztétikus épület benyomását kelti, tágas terekkel, fejlett betegfelvételi rendszerrel. Épp ezért meglepve értesültünk arról, hogy a klímarendszer feladta a hőséggel vívott küzdelmet múlt hétfőn.

Hűtés hiányában a műtőkben az előírtnál jóval magasabbra ugrott napközben a hőmérséklet, emiatt az operációkat átütemezték, más kórházakba irányították át a betegek jó részét.

Mégis ez volt a felelősségteljes eljárás, mivel a túl magas hőmérséklet növeli a fertőzések kockázatát, és az orvosok számára is megnehezíti az operálást. Múlt hétfőn 33 fokra kúszott a hőmérő higanyszála a műtőkben, miközben a megengedett felső határ 25 fok. Ezt nem is titkolják a kórházak, nyíltan vállalják, baj van. Az persze, hogy ilyen állapotok alakulhattak ki, kérdések sorát veti fel, amelyeket az Index fel is tett. Megnéztük, mi változott egy hét után.

A Budapesti Uzsoki Utcai Kórház csaknem 23 éves, ezzel az egyik legmodernebbnek számít idehaza. Ugyanakkor az elektromos hálózatát, amely a klímarendszert is működteti, nem ilyen hőmérsékleti viszonyokra és ilyen elektromos terhelésre tervezték. A globális felmelegedés mindent felülírt. Míg az új klímarendszer egyes becslések szerint 50-60 millió forintba kerülhet, addig az elektromos hálózat cseréje többmilliárdos tétel lenne – világított rá Ficzere Andrea, a Budapesti Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója.

Megjegyezte, az sem biztos, hogy az ezen a héten beszerelt új klímarendszer jelenti a végső megoldást. Noha egy új rendszer valószínűleg energiahatékonyabb lenne, mint a 23 évvel ezelőtti, de biztos megoldásnak nem mondható, hiszen ahhoz az elektromos hálózat fejlesztésére lenne szükség. Az új klímarendszer és az esetleges új elektromos hálózat pontos költségeiről a kórházakat üzemeltető Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) tudna tájékoztatást adni, azonban ezek a számok nem ismertek, így csak becsülni tudunk, mondta az Indexnek