• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Újra lehet pályázni az MTA Kiváló Kutatóhely címre

Hírek MA 06:00 Forrás: MTA - Weborvos
Újra lehet pályázni az MTA Kiváló Kutatóhely címre

A kutatóhelyek minősítését az MTA Kutatóhelyeket Minősítő Tanácsa dolgozta ki:valamennyi nagy tudományterület képviselteti magát.

A Magyar Tudományos Akadémia 2024-ben második alkalommal hirdeti meg az „MTA Kiváló Kutatóhely” pályázatot az egyetemek és a kutatóintézetek, illetve kutatóközpontok keretében működő kutatóhelyek számára. Az első pályázat eredményeként 2022-ben 95 kutatóhely nyerte el az MTA Kiváló Kutatóhely minősítést. Elérkezett az idő arra, hogy további kutatóhelyek is lehetőséget kapjanak tudományos kiválóságuk elismertetésére.

 A Magyar Tudományos Akadémia évtizedek óta az MTA doktora címmel ismeri el az egyéni tudományos kiválóságot. 2021-ben az MTA első alkalommal hirdette meg az „MTA Kiváló Kutatóhely” pályázatot az egyetemek és a kutatóintézetek, illetve kutatóközpontok keretében működő kutatóhelyek számára, amelynek eredményeként 2022-ben 95 kutatóhely nyerte el az MTA Kiváló Kutatóhely minősítést. Elérkezett az idő arra, hogy olyan további kutatóhelyek is lehetőséget kapjanak tudományos kiválóságuk elismertetésére, amelyek eddig nem pályáztak a minősítésre.

A kutatóhelyek minősítési rendszerét az MTA Kutatóhelyeket Minősítő Tanácsa dolgozta ki, amelyben valamennyi nagy tudományterület képviselteti magát. A minősítés megalapításával és működtetésével a legkiemelkedőbb magyar kutatóhelyeknek méltó elismerést, a feltörekvőknek reális perspektívát, az érdeklődő hazai és külföldi döntéshozóknak döntési alapul is szolgáló objektív helyzetképet, a hazai tudomány kiválóságában érdekelt társadalomnak pedig tájékozódási lehetőséget kívánunk adni.

Az MTA által ismét meghirdetett pályázati felhívás elsődleges célja, hogy lehetőséget adjon az MTA Kiváló Kutatóhely minősítéssel még nem rendelkező kutatóhelyeknek e minősítés elnyerésére. Pályázatot nyújthatnak be a magyar tudományos életben kutatási tevékenységet folytató kutatóintézetek, továbbá egyetemek és kutatóközpontok önálló irányítással rendelkező, több kutatócsoportból álló szervezeti egységei magas színvonalú kutatómunkájuk elismerésére, egyúttal tudományos teljesítményük nemzetközi mérce szerinti megméretésére.

Az MTA ezzel a minősítéssel szándékozik elérni, hogy ne csak az egyes kiemelkedő kutatók, hanem a kiváló kutatóhelyek, kutatói közösségek is nagyobb figyelmet kapjanak. Ugyanakkor példát állít azon kutatóhelyek elé, amelyek magas színvonalú, eredményes kutatások megvalósítására törekszenek. A minősítést megszerző kutatóhelyek az MTA által meghirdetett pályázatok elbírálása során előnyben részesülnek.

További részletek az mta.hu-n.