• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sok családban ott vagyok

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Az eddig véglegesen meggyógyultak 30-40 százalékos aránya az elmúlt években a másfélszeresére emelkedett.

A Kékgolyó utcai Országos Onkológiai Intézet kemoterápia A osztályának (a három osztály a különböző daganatos megbetegedések szerint szakosodott és van számozva) főorvosa húsz éve foglalkozik limfómás, azaz nyirokrendszeri daganatos betegekkel. Schneider Tamás a Népszabadságnak adott interjúban elmondja, a daganatok kutatásának az elején tartanak, de a limfóma gyógyításában hatalmas áttörést értek el az utóbbi években egy új módszer, az immunterápia alkalmazásával.

Ez az új gyógyszer csak a daganatsejteket veszi célba, és megjelölve azokat, az immunrendszer segítségével pusztítja el őket. A 2003-ban az év gyógyszerének választott szer alkalmazása óta a nyirokdaganatos betegeknél jelentősen megnőtt a teljes gyógyulás esélye. A hagyományos kemoterápiás szerekkel együtt alkalmazva az eddig véglegesen meggyógyultak 30-40 százalékos aránya az elmúlt években a másfélszeresére emelkedett. Schneider Tamás munkatársaival részt vett a gyógyszer hazai kipróbálásában és bevezetésében. Magyarországon nincs mód gyógyszerfejlesztésre, ehhez több milliárd dollárra lenne szükség, a gyógyszerkutatások eredményeit kell lehetőleg minél korábban átvennünk és alkalmaznunk. Nem mintha mi butábbak lennénk, egyszerűen nincsenek meg a lehetőségeik.

Schneider Tamás, mielőtt a hemato-onkológia szakemberévé képezte volna magát, sokáig kereste a maga útját. Versenyszerűen sportolt és nagy elhivatottsággal gordonkázott. A fül-orr-gégészetekről, belgyógyászati, illetve sebészeti osztályokról hozzájuk érkező limfómás betegek általában összesen annyit tudnak a betegségükről, hogy jól gyógyítható. Schneider Tamás húszéves praxisa alatt úgy tapasztalta, hogy a betegek zöme az őket ért sokk miatt elfelejti az első beszélgetésen elhangzottak nagy részét, ezért megkéri őket, írják fel a kérdéseiket, hogy a következő alkalommal azokról beszélhessenek. Az új betegekkel legalább egy órát foglalkozik, és igyekszik valami biztatót mondani. Fiatal korban, ha időben észreveszik a tüneteket, 80-90 százalékos a gyógyulás esélye, később már jóval kisebb.