• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sok drogos csak igazolásért jár elterelésre

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

A projekt kiemelt eleme volt a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem.

A végéhez közeledik a hatékonyabb szociális ellátásért két évvel ezelőtt indított Szociális szolgáltatások modernizációja elnevezésű projekt első szakasza. A helyi addiktológiai ellátórendszerek és integrált ellátások fejlesztése érdekében négy helyszínen végeztek felméréseket és fejlesztéseket: Dunaújvárosban, Miskolcon, Észak-Pesten és Észak-Budán.

Kun Bernadette, a projekt kábítószer-probléma kezelésével összefüggő pillérjének vezetője elmondta, a rejtőzködő szerhasználók nagy része nem jut hozzá fenntartó kezelésekhez, továbbá a HÍV- és a hepatitis-szűrésre is nagyobb igénye lenne a drogfüggőknek. A megkérdezettek kifejtették azt is, hogy ha lenne lehetőség, az életvezetési tanácsadást is igénybe vennék.

Kun Bernadette közölte, a miskolci drogambulancián például 116 beteget kérdeztek arról, hogy jelentett-e nekik problémát a droghasználat és annak következményei. A szerhasználók a legnagyobb gondként a párkapcsolati nehézségeket, majd a családi kapcsolatok sérülését jelölték meg, de a problémák között a hatóságokkal való konfliktus is szerepelt.

A betegeket kikérdezték a szolgáltatásokkal szembeni elvárásukról is. Eszerint a legtöbben azt várják el a kezelésektől, hogy igazolják az elterelést, vagy hogy enyhébb büntetést kapjanak. Ugyanakkor magas arányban várják azt is, hogy abba tudják hagyni a drogozást, illetve csökkenjen a droghasználat.

A felmérés célja összességében az volt, hogy a problémákra fókuszálva a jövőben egyre több szükségletalapú, a szociális és az egészségügyi ellátások együttműködésére épülő ellátórendszer jöhessen létre országszerte, amelyeknek hatékonysága is jobb.

- Mivel a drogok kipróbálásának ideje jellemzően a középiskolás évekre esik, a prevenciót már itt el kell kezdeni - vonta le a következtetést a Nemzeti Drog Fókuszpont legújabb kutatásából Kun Bernadette.

A drogprevenciós törekvéseket áttekintő elemzésből kiderült, Magyarországon vannak ugyan a fiatalokat megcélzó, példamutató kezdeményezések, de a munkahelyi megelőzés nem elterjedt.