• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sok fiatal háziorvosra lenne szükség

Lapszemle Forrás: magyaridok.hu

Öt-tíz éven belül a mostani 7500 helyett már csak ötezer praxisra elegendő orvos lesz, és 4,65 millió ember nem jut alapellátáshoz.

Újabb 750 millió forinttal segíti idén is az állam a fiatal háziorvosok praxisvásárlását, illetve letelepedését, a pályázatokra már lehet jelentkezni. A támogatás évek óta létezik, ennek ellenére továbbra sem vonzó Magyarországon a háziorvoslás. Sok településre évek óta nem találnak doktort, de a betöltött állások nagyobb részében is idős szakemberek látják el a betegeket, sokszor már jócskán a nyugdíjkorhatáron túl - írja a magyaridok.hu.

Átlagosan 130 ezer forint többletbevételhez jutnak havonta, praxisonként az idén a háziorvosok és a házi gyermekorvosok. Az emelést még ebben a hónapban, januárig visszamenőleg fizeti ki nekik az egészségbiztosító. Ez azt jelenti, hogy 2015 után éves szinten idén is tízmilliárd forintot osztanak szét a háziorvosi praxisok között.

A többletjuttatás a háziorvosi rendszer legégetőbb problémáinak egyikére, az alulfinanszírozottságra ugyan némi gyógyírt jelenthet, a másik három problémára – az elöregedésre, a tartósan betöltetlen praxisok magas számára és az eltérő szakmai minőségre – azonban legfeljebb áttételesen lehet hatással.

A legfőbb gond ezek közül az, hogy míg a most praktizáló háziorvosok kétharmada, nagyjából kétezer kolléga már öt éven belül nyugdíjaskorú lesz, évente csak 60-80 fiatal orvos választja ezt a szakmát. De az évtizedre visszavezethető statisztikák szerint is az utóbbiaknak is csak a 25 százaléka áll munkába közvetlenül a végzést követően, de öt-hat év múlva sem sokkal jobb, mindössze 55-60 százalékos ez az arány.

Így érthető, hogy a jelenlegi számítások szerint öt-tíz éven belül a mostani 7500 helyett már csak ötezer praxisra elegendő orvos lesz, és hogy – amint arra az Emberi Erőforrások Minisztériumának egy 2015-ös tanulmánya is rávilágított – míg most még „csak" mintegy háromszázezer, 2025-ben már 4,65 millió ember nem jut megfelelő alapellátáshoz, mert nem lesz elég háziorvos az országban.

Az 5700 háziorvosi praxisból a júliusi statisztikák szerint több mint 260 településen csaknem 300 tartósan betöltetlen, ami azt jelenti, hogy helyettesítő orvos látja el a betegeket, mert legalább hat hónapja nincs saját háziorvos az adott településen. Van, ahol ez a helyzet nem fél, hanem már több mint tíz éve tart, például a Békés megyei Kisdombegyházán és Gádoroson, a Nógrád megyei Karancslapujtőn, a Borsod megyei Putnokon vagy a Baranya megyei Nemeskén.

Az említett települések polgármesterei gyakorlatilag egyöntetűen úgy nyilatkoztak lapunknak, hogy azért nem találnak háziorvost, mert az alacsony lakosságszám miatt csak kevés tajkártya után jár bevétel. Így a kistelepüléseken akkor sem éri meg állást vállalni, ha a letelepedést akár központilag, akár helyben támogatják, ahogyan az több településen is jellemző, ahol ingyen biztosítja az önkormányzat az orvosnak a rendelőt, a felszerelést, a szolgálati lakást, sőt, még a helyi iparűzési adótól is eltekintenek.

További részletek a weboldalon.