• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Sok vagy kevés 46 ezer Covid-halott?

Lapszemle 2022.06.02 Forrás: Telex
Sok vagy kevés 46 ezer Covid-halott?

A jelentett halálozás célja a SARS-CoV-2 fertőzés miatt elhunytak számbavétele, míg a többlethalálozás a járvány és annak kezelésének teljes hatását méri.

Nagy örömmel olvastam Kovács Emese és Mihályi Péter cikkét (Másokhoz képest sok vagy kevés emberéletet vesztettünk Covidban?) a Telex hasábjain. Nemcsak a cikk tartalma miatt, hanem mert talán az első felvonása lehet egy olyan társadalmi diskurzusnak, amire hatalmas szükség volna, írja a Telex portálján dr. Ferenci Tamás egyetemi docens, klinikai biostatisztikus. Miért haltak meg ennyien a koronavírus-járványban Magyarországon? Egyáltalán, sokan haltak meg? (Egyáltalán, mi az, hogy „sok”?) E kérdések megtárgyalása önmagában is nagyon hasznos és előre viszi az egészségről, egészségügyről való közgondolkodást. A járvány halálozási adatainak vizsgálata kifejezetten segítheti annak feltárását, hogy a magyar népegészségügy és az egészségügyi ellátórendszer működésében mik az erények, mik a hibák, nehézségek, hogy a lakosság egészségi állapotában milyen pozitívumok és milyen problémák vannak. A hibák és problémák azonosítása különösen fontos, hiszen őszinte feltárásuk és nyílt megbeszélésük nyilvánvaló előfeltétele annak, hogy javítani tudjunk.

A többlethalálozás témájában már több, szélesebb közönségnek szóló írás is megjelent, ami örvendetes, mégis érdemes két aspektust feleleveníteni a Kovács–Mihályi-cikk fényében. Az egyik, hogy a többlethalálozás és a jelentett halálozás két különböző mutató, ami nem ugyanazt méri: a jelentett halálozás célja a SARS-CoV-2 fertőzés miatt elhunytak számbavétele, míg a többlethalálozás a járvány és annak kezelésének teljes hatását méri, beleértve nem csak az előbbiben említett direkt, hanem az indirekt hatásokat is. Ezek lehetnek pozitívak (kevesebb az autóbaleset, az influenza is visszaszorul) vagy negatívak (több az öngyilkosság, más betegségek ellátása is megnehezedik, vagy akár ellehetetlenül). Amit mi látunk a többlethalálozásban, az ennek a bruttó egyenlege; semmiféle olyan elméleti elvárás nincs tehát, szemben azzal, amit néhányan gondolnak, hogy a két mutató ugyanolyan értékű „kell”, hogy legyen.

A teljes cikk a Telexen olvasható. 

 

 

Legolvasottabb cikkeink