• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Sokak kedvenc boltja zárhat be 2024-ben, forrnak az indulatok

Lapszemle 2024.03.30 Forrás: penzcentrum.hu
Sokak kedvenc boltja zárhat be 2024-ben, forrnak az indulatok

2022-ben készítették el azt a komplex szakmai előkészítő anyagot, ami az étrend-kiegészítő forgalmazásával kapcsolatos anomáliákat a törvényhozók elé tárta.

Évek óta tervezik, hogy Magyarországon legyen szigorúbb kereskedelmi szabályozása az étrend-kiegészítőknek. Egy szakmai szervezet a hazai patikákat képviselő szervezettel partnerként együtt működve be is nyújtottak egy szakmai előkészítőanyagot a döntéshozók részére. Ennek hatására a 2024 költségvetési törvényben megjelent egy rendeletalkotási utasítás, ami azt mondja ki, hogy a jövőben bizonyos étrendkiegészítőket csak patikákban és minősített szaküzletekben lehessen vásárolni Magyarországon. Ennek azonban nem mindenki örül: Szabó János Ferenc, a Bio és Gyógynövény Kereskedők Szövetségének elnöke szerint néhány hazai gyártó gáncsolja egy új jogszabály létrejöttét, pedig szerinte a vásárlók érdeke a szigorítás lenne. Az ügy szövevényes részleteiről, a bioboltok egyre nehezebb helyzetéről a pénzcentrum.hu beszélgetett vele.

A szakember a törvényjavaslat kapcsán elmondta, hogy már maga a szövetségük is egy kényszer szülte szövetség volt, amit ahogy ő fogalmazott „legfőképpen néhány tisztességtelen piaci magatartást tanúsító magyar gyártó miatt kellett meglépni”.

Szabó János Ferenc arról is beszélt, hogy a szövetségükbe magyar tulajdonú, mikro-, kis- és középvállalkozások tartoznak, amik mintegy 1500 család megélhetését biztosítják. A helyzet viszont nem túl rózsás sokak számára, a mi kereskedelmi szegmensünk haldoklik, napról napra egyre több olyan kis üzlet zár be, ami vitamin és étrend-kiegészítő forgalmazásával foglalkozik.

A helyzet fenntarthatatlanságáért egyértelműen a már fentebb is említett tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató néhány magyar gyártó a felelős. Fontos információ, hogy a szövetség 2022-ben kezdett el foglalkozni a behatóan a témával, ekkor készítették azt a komplex szakmai előkészítő anyagot, ami az étrend-kiegészítő forgalmazásával kapcsolatos anomáliákat a törvényhozók elé tárta.

Ennek a hozománya lett a 2024-es rendeletalkotási utasítás, aminek a BIGYOX nagyon is örült. „Mi azonnal nekiálltunk és részletszabályokat elősegítendően kidolgoztuk a szaküzlet definícióját, kritériumait. Nagyon sok háttéranyagot készítettünk a kormány részére, ami segíti a munkájukat abban, hogy ez a rendelet részletszabályaiban is egy jó rendelet tudjon lenni” - fogalmazott Szabó János Ferenc.

Igen ám, de a változáshoz nem mindenki ugyanúgy állt. A kisvállalkozásokat tömörítő BIGYOX ugyan stratégiai megállapodást kötött a patikák képviselőivel, azonban Szabó János Ferenc szerint a „patikákhoz hasonló pozitív hozzáállást a magyar gyártók képviselői felől már nem érezték”. További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink