• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Sokasodnak a kártérítési perek, ezért is inog a kórházak finanszírozása

Lapszemle 2024.05.09 Forrás: economx.hu
Sokasodnak a kártérítési perek, ezért is inog a kórházak finanszírozása

Inflációval megegyező korrekcióra van szükség az eszközbeszerzések terén a kórházakban, hangzott el a kórházszövetség ülésén.

A kórházak adóssága újra és újra termelődik, mondta Révész János, országos kórház-főigazgató, aki felvezetve Somogyi Aliz, a Borsod-Abaúj-Zemplén (BAZ) Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház gazdasági igazgatójának előadását a Magyar Kórházszövetség kongresszusán, írja az economx.hu. Révész János korábban a BAZ vármegyei intézménynek volt a főigazgatója. A BAZ vármegyei kórháznak 2018 és 2022 között páratlan volt a stabilitása. 2023-ban fordult a kocka, ekkor sokasodtak meg a kifizetetlen számlák. Az adósságállomány fél év alatt 3,5 milliárd forintra nőtt. 2024-re már 6 milliárd forint adósságot görgetnek maguk előtt. A magyarországi intézményekben március végén a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint az adósság 90,8 milliárd forint volt. Az államkincstár felé elszámolási kötelezettséggel nem rendelkező orvosegyetemekkel együtt a kintlévőség meghaladja a 116 milliárd forintot is, mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára az Economxnak. Egy hónappal korábban februárban 104 milliárd forintot görgettek maguk előtt az intézmények. Somogyi Alíz elmondta: fontos az adósság felhalmozódásának lassítása, megakadályozása. Valamint az inflációval történő korrekcióra is szükség van az eszközbeszerzések terén, és a lejárt tartozásokat 3 havonta korrigálni kell.

2023 és áprilisa és decembere között 10 szűrőbusz, 5 nőgyógyászati és 5 általános vizsgálatokra alkalmas busz járta az országot, mondta Csutorás Bernadett, az OKFŐ osztályvezetője. Tavaly a buszok 301 szűrési napot teljesítettek, 268 alkalommal települtek ki, egy-egy kitelepülés több szűrési napot is magába foglalt. Összesen 236 településen jártak, több mint 12 ezren regisztráltak a vizsgálatokra, összesen 7414 normáltól eltérő eredményt találtak. Jellemzően a hátrányos helyzetű településeken jártak a buszok, mondta a Csutorás Bernadett. Idén eddig 68 szűrési nap volt, 57 településen jártak, összesen 2867-en voltak szűrésen, 1204 esetben volt eltérés, ez a szűrésen résztvevők 45 százalékát jelentette. 

Az európai uniós forrásból megvalósuló egészségügyi fejlesztésekkel kapcsolatban Srágli Attila, OKFÖ igazgatója azt mondta: 300 milliárd forint forrás érkezett. A fejlesztések során főleg nővérszállókat építettek, a gyermek és felnőtt pszichiátriai ellátóhelyeket is megújították. 

Eddig 80 ezer hibabejelentés érkezett a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatósághoz (KEF), országszerte 1700 lift van az intézményekben a rossz felvonók 57 százalékát már megjavították. A magyarországi kórházakban több mint ezer 30 évnél idősebb lift van, mondta Bodó Attila Pál, a KEF főigazgató helyettese a Magyar Kórházszövetség XXXVI. kongresszusán, írja az exonomx.hu

Legolvasottabb cikkeink