• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sokat spórolhatunk a biztosítással

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

Kiutazás előtt érdemes odafigyelni saját magunk és felszerelésünk biztonságára is.

A magyar utazónak hamar kedvét szegheti egy kisebb baleset, ugyanis utazbiztosítás nélkül – nem állami szolgáltatónál látják el – gyakran a kezelés teljes költségét saját zsebből kell fizetnie. A biztosítás ma már nem luxus, hisz napi egy kávé áráért már biztonságban tölthetjük az aktív pihenésre szánt időt. Annak ellenére, hogy hazánkban idén még nem volt komolyabb havazás, Európa-szerte már tart a síszezon. Kiutazás előtt azonban érdemes odafigyelni saját magunk és felszerelésünk biztonságára is.

Sajnos a balesetek többsége – mint ismeretes – külföldön történik, ahol pedig, mint tudjuk „mások a gyógyulás feltételei, és az ügyintézés is mésként történik, mint itthon. Nem is beszélve arról, hogy a balesethez kapcsolódó költségeink az egekbe szökhetnek. Az utazás előtt sokan elegendőnek tartják az európai egészségügyi kártya kiváltását az ilyen esetek kivédésére, ám az ingyenes kártya csak minimális biztonságot nyújt." – olvasható a Magyar Hírlap – online -on.

A cikkben többek között az is olvasható, hogy a Magyar Biztosítók Szövetsége arra figyelmeztet: az európai egészségügyi kártyával csak az állami, vagy az állammal szerződésben álló szolgáltatóból lehet igénybe venni egészségügyi ellátást. Ám nem minden városban található ilyen szolgáltató, az állami kórházak pedig még ritkábban a síparadicsomok közelében. Abban az esetben, ha magánszolgáltatóhoz fordulunk, a kezelés költségét bizony saját zsebből kell majd finanszíroznunk.

A Mabisz Utasbiztosítási Tagozat elnöke, Horváth Péter elmondta: a súlyosabb baleseteket követő hegyi vagy helikopteres mentésre sajnos gyakran van szükség, amelynek költségét pedig az egészségkártya egyáltalán nem fedezi. A szakember úgy nyilatkozott a lapnak, hogy magyar állampolgárként – az egyenlő elbánás elve szerint – ugyanolyan feltételekkel kötelesek bennünket ellátni az Európai Unióban, mint bárki mást. Vagyis, ha az adott tagállam biztosítottainak az ellátásért önrészt kell fizetniük, akkor az a magyar jogosultakra nézve is kötelező. A tagozat elnöke közölte azt is: egyes országokban az önrész mértéke a szükséges gyógyszerek árának 80 %-a is lehet. A fogászati kezeléseknél pedig a 100 %-ot is elérheti. Több tagállamban (például Franciaországban és Luxemburgban), valamint bizonyos típusú egészségügyi szolgáltatók esetében Finnországban is az úgynevezett visszatérítéses rendszer működik. Ezekben az országokban az ellátás (a gyógyszerek) költségeit tehát az ellátásban részesült személy köteles megtéríteni.

Horváth Péter kiemelte: az európai egészségkártya csak az orvosilag szükséges ellátásokat fedezi. Az utasbiztostásnak ennél tágabb a „hatásköre", hiszen az a szerződésben lefektetett egyéb szolgáltatásokat is fedezi, mint például a helikopteres mentés, a gyógyszerek ára, vagy éppen az eltűnt poggyász is, hisz ilyen esetben kárunkat megtéríti a biztosító.

Az utasbiztosítás egyáltalán nem tekinthető drágának, hisz napi egy csész kávé áráért Magyarországon már több mint egy tucat biztosítótársaság kínálja lehetőségeit a külföldi utazások kockázatainak átvállalásával, akik külön utazási csomaggal várják az ügyfeleiket. A legtöbb csomag a hegyi mentés költségeinek megtérítését tartalmazza (akár több millió forint térítési határral) ám sok másra is (poggyászok eltűnése, sífelszerelés megrongálódása, stb.) is felkészültek a cégek.

Bóna Katalin, az Union Biztosító életbiztosítási ügyvezető igazgatója a Magyar Hírlapnak elmondta: indulás előtt a kiutazók 30 %-ka köt biztosítást. Az arány sajnos igen alacsony. Bóna Katalin a bankkártyás utasbiztosításokkal kapcsolatban elmondta a lapnak, hogy ezen biztosítások alapszintű szolgáltatásokat tartalmaznak, ezért nagyon fontos, hogy utazás előtt jó, ha szem előtt tartjuk az egyéni utasbiztosítás előnyeit, mert a személyesen megkötött biztosításban a védelem – az utazás céljának megfelelően - ugyanis személyre szabható.