• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ágynak esni ma már luxus

Lapszemle Forrás: Délmagyarország

Az alacsonyabb jövedelműek idén a tavalyinál kevesebb táppénzre számíthatnak.

100 ezer forintos fizetéséből naponta egy ezrest „bukik", aki beteg – ágynak esni tehát tényleg luxus. Az alacsonyabb jövedelműek idén a tavalyinál kevesebb táppénzre számíthatnak, hiszen megszűnt az adójóváírás, amit tavaly a táppénzes jövedelem után is érvényesíteni lehetett. Adószakértők szerint azok, akik bruttó 170–180 ezer forint alatt keresnek, rosszabbul járnak. Aki 15 napot meghaladó időn keresztül betegeskedik, kénytelen táppénzre menni – ekkor fizetésének már csak a 60, ha nincs kétéves munkaviszonya, akkor 50 százaléka jár. Ez az éves átlagkeresetet figyelembe véve százezres fizetésnél napi 3287 forint helyett jobb esetben is mindössze csupán 1972 forintos juttatást jelent - írja a Délmagyarország

Az elhúzódó betegségek, kórházi kezelések természetesen kivédhetetlenek, és kényszerpályára állítanak. Más kérdés azonban, hogy otthon marad-e a munkavállaló például egy influenza miatt. Tapasztalatok szerint ha van választási lehetőség – tehát képes a munkavégzésre –, anyagi megfontolásból ezt nem teszi meg.

Bár a betegszabadság, amely évente legfeljebb 15 munkanapra vehető igénybe, a munkabér 70 százalékának megfelelő távolléti díjat jelent, százezres jövedelmi példánknál maradva pontosan napi ezer forint bevételkiesést jelent. Ezt pedig egyre kevesebben engedhetik meg maguknak. Legalább ezen spórolnak, ha már a szükséges gyógyszereken úgysem tudnak. Érezhetően csökken azok száma, akik táppénzt kérnek – mondta el tapasztalatait Kormányos Szilvia háziorvos. – Sokan el sem jönnek, hanem megpróbálják vény nélkül kapható készítményekkel kikúrálni magukat, de az is előfordul, hogy az orvosi utasítást hagyják figyelmen kívül, és otthoni gyógyulás helyett visszamennek munkahelyükre.

A szakember felhívta a figyelmet arra is: a betegségeket így sokkal lassabban lehet legyűrni. Érdemes tehát azzal is kalkulálni, amikor a betegség miatti pénzkiesést számoljuk, hogy mennyi ideig lesz szükségünk gyógyszeres kezelésre, amely szintén több ezer forintba kerül.

A KutatóCentrum a felnőtt lakosság körében végzett online villámkutatást: arról kérdezte az embereket, szerintük mennyibe kerül, ha elkapják az influenzát. A megkérdezettek 57 %-ka 10 ezer forint feletti összegre becsülte a megbetegedés okozta költségeket, 22 százalék úgy vélekedett, hogy nem lehet ötezer forint alatt megúszni a kiadásokat. Ehhez képest csekély az influenza elleni védőoltás ára (nagyjából 2000 forint), ám a megkérdezettek többsége mégsem tervezi, hogy beoltatná magát.