A kezdeményezés dicséretes, csakhogy a valóság szokás szerint kiábrándító.
Év elején életbe lépett a menzareform. A zsömlére 3 deka felvágott, hozzá egy fél paprika súlyának megfelelő zöldség jár, a levesbe pedig rendezvényeken látott mennyiségű hús – ha megeszi a gyerek, ha nem. A só eltűnt – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja.
Eddig két karika paprikát adtunk a zsömléhez, amiből a gyerekek általában az egyiket ledúrták. A norma viszont az idei évtől 3–7 dekagramm zöldség. A felső érték majdnem egy egész paprika súlyának felel meg. Oda kell adnunk, pedig nagy része biztosan a kukában köt ki – vázolta a gyakorlatot Török Gábor, a szegedi közétkeztetést ellátó Suli-Host Kft. ügyvezető igazgatója.
Hasonló a helyzet a felvágottakkal is: az előírt 2-3 dekagramm párizsiból például 3-4 szelet, melynek elfogyasztása még egy felnőttnek is dicséretére válna. Vagyis több kerül majd a moslékba.
A többletétel miatt idén már 6 százalékkal többet kénytelenek fizetni a szülők. Az áremelésre pontosan a törvényi változás miatt volt szükség. Több tejterméket kell adnunk és több alapanyagból kell főznünk – foglalta össze Török Gábor, hozzátéve azt is, a levesbe például az alsósok számára is annyi zöldséget és húst kell belefőzni, amennyit egy rendezvényre készülő ebédbe tesznek. Ezt a tavalyi összegből nem lehet kigazdálkodni.
Az íztelen ételek szintén a menzareformnak köszönhetők. Csínján kell bánni a cukorral – az etalonnak számító „menzatea" például így már ihatatlanná vált. A sózással még nagyobb bajok vannak. A törvény iskolások esetében a napi sómennyiséget 3,5–6,6 gramm között szabja meg, bölcsődések és óvodások számára azonban a három étkezésre összesen 2 gramm sót engedélyez. Csakhogy ennek fele mindig benne van már a tízóraira és az uzsonnára kínált péksüteményekben, felvágottakban, tehát a főtt ételben kellett leszorítani a sómennyiséget.
Jelenleg még mindig 2,5-3 grammra jön ki a napi sómennyiség, a törvény szerencsére ezt szeptemberig még megengedi. Addig igyekszünk olyan beszállítókat találni, akik a pékáruk és a felvágottak sótartalmát csökkentik, hiszen ennél jobban nem szeretnénk sanyargatni az ebédet – tette hozzá a Suli-Host Kft. ügyvezetője.