• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Spanyolos modell Matolcsy-módra

Lapszemle Forrás: Népszava

A most eltervezett spanyol modell, a spanyolok szerint nem is ugyanaz, mint amit ők vezettek be.

Mint a múlt héten a Weborvos is megírta, tagadja a társadalombiztosító, hogy a "spanyol modell" néven elhíresült, a hazai gyógyszerfronton újabb megszorítást előre vetítő tervek bevezetése veszélybe sodorná a gyógyszerellátást. Pedig a Széll Kálmán Terv 2.0. egy elejtett mondata, valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójának minapi nyilatkozata szerint már eldöntött tény, hogy hatósági árcsökkentésre kötelezik a gyógyszergyártókat a más szerekkel nem helyettesíthető, 10 évnél régebb óta forgalomban lévő medicinák esetében, miközben csökkentik, sőt, esetenként megvonják tőlük az ártámogatást – írja a Népszava – online.

Mint ismert: 2011-ben 27 milliárdot vontak ki, 2012-ben a Széll Kálmán első verziójában előirányzott 83 milliárdon felül további 10 milliárddal jut majd kevesebb, míg 2013-ban a korábban tervezett 37 milliárdot további 40 milliárddal fejelnék meg.

Ráadásul a most eltervezett spanyol modell, a spanyolok szerint nem is ugyanaz, mint amit ők vezettek be. Erről a spanyol gyógyszergyártókat összefogó szervezet elnöke levélben tájékoztatta is Szócska Miklóst, ám az államtitkár még nem reagált az aggályokra. A hazai innovatívak szerint azonban tény, hogy ha a kormányzat ragaszkodik az intézkedés bevezetéséhez, több ezer beteg ellátása is veszélybe kerülhet.

Ugyanis a hivatalos közléssel ellentétben a ma elérhető életmentő gyógyszerek 34 %-a kerülhet ki a társadalombiztosító által támogatott készítmények köréből, árcsökkentésre kötelezve egyúttal a gyártókat, amelyek - miután erre képtelenek - inkább leállítanák a szerek gyártását, illetve magyarországi forgalmazását – hívta fel a figyelmet az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (IGYE).

Épp ezért vélhetően több száz gyógyszer kerül majd ki a forgalomból, köztük olyanok, amelyek nem is helyettesíthetőek mással: a többi között daganatos betegségek, cukorbetegség, vagy asztma kezelésére szolgáló medicinák, de sclerosis multiplex kezelésére szolgáló készítmények és a HIV/AIDS-betegek gyógyszerei is veszélyben vannak. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nevével fémjelzett megszorítások miatt, összesen tehát közel hétszázezer beteg élete forog kockán.