• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sportolni életveszélyes!

Lapszemle Forrás: Népszava Online

A következő hetekben, az olimpiai játékok idején a sporté lesz a főszerep az egész világon.

Ugyanakkor az olimpikonokon kívül is egyre többeknek fontos az egészséges életmód és a rendszeres sportolás, azonban sokan nincsenek tisztában a veszélyekkel, amelyeket a sportsérülések jelentenek – olvasható a nepszava.hu portálján.

Egy közelmúltban publikált felmérés szerint például több olimpiai sportág esetében is minden 100 ember közül általában 1-2 komolyabb balesetet is szenved, amennyiben rendszeresen űzi az adott sportot, legalább egy éven át. A Generali ebben az évben eddig több mint 1,5 millió forint kártérítést fizetett ki a kollektív sportbiztosításai kapcsán kórházi kezelésre, műtétekre és csonttörésekre.

Egy nemrég publikált amerikai tanulmány szerint az extrém sportokat leszámítva is számos olyan, egyébként az olimpia programján is szereplő sportot űznek versenyszerűen és tömegsport jelleggel egyaránt a világban, mely komoly veszélyeket jelenthet. A kosárlabda, a kerékpársport különösen, de meglepő módon a röplabda, vagy a tenisz is jelentős veszélyekkel járhat. Azt is megállapította a felmérés, hogy sportolás közben leginkább a fej, a boka és az ujjsérülésektől tarthatunk.

1. Labdarúgás

Mind közül a legveszélyesebbhez nem is kell messzire menni, hisz kis hazánkban is igen népszerű. Törések, zúzódások, súlyos esések, és kisebb sérülések a labdarúgó életének megszokott velejárói.

2. Golf

A labdarúgáshoz hasonlóan ebben a sportban is nagyon komoly veszélyt jelentenek a villámok. Eddig több mint 4000 ember halt meg a golfpályákon villámcsapás következtében.

3. Pom-pomos lányok

Ha itthon még nem is, de amerikai filmekben biztosan láttak már pom-pom lányokat. Ők azok, akik a szünetekben néha több izgalmat okoznak a férfinézőknek, mint maga a mérkőzés, nem utolsósorban lenge öltözetük miatt. Érdekes, hogy ez is egy igen veszélyes sport, hiszen a lányok bonyolult koreográfiák alapján mozognak, melyek folyamán a törések és egyéb sérülések komoly sérüléseket okozhatnak.

4. Motorversenyzés

A motorversenyzés a világ egyik legveszélyesebb sportja. Van versenypálya, ahol már több mint kétszáz ember halt meg.

5. Horgászás

Szinte hihetetlen, de a horgászás egyike azon sportoknak, melyek a legtöbb halálos áldozatot követelik. Az erős hullámzás és a figyelmetlenség már sok emberéletet követelt.

6. Szörfözés

A szörfözés nagyon veszélyes, főleg magas hullámokon. Előfordulhat, hogy a sportolót egy nagy hullám kapja el egy óvatlan pillanatban, és a sziklák közé löki, vagy elmerülhet a vízben emiatt. A szörfösök ezen kívül ki vannak téve a cápák támadásainak, amelyek a mélyből fókának nézhetik őket.

7. Bikafuttatás

A spanyolországi Pamplonában minden évben megrendezik a híres bikafuttatást. A bikákat először felhergelik, majd kihajtják őket az utcákra, ahol az emberek előttük szaladnak. Már többen meghaltak a vad bikáktól felöklelve, és agyontaposva.

8. Sziklamászás

A sziklamászás izgalmas sportág, melyben a versenyzők egy magas hegycsúcsot igyekeznek megmászni a lehető leggyorsabban. A cél: nem leesni, és élve feljutni a csúcsra.

9. Bázisugrás

A legveszélyesebb sport. A bázisugrás extrém sport, sokkal veszélyesebb, mint a normális ejtőernyőzés. Az ugrók épületekről, antennaoszlopokról, magas sziklákról vetik le magukat, és sokkal kevesebb idejük van kinyitni az ejtőernyőt, mint a normális ejtőernyős ugrásnál, mivel sokkal közelebbről zuhannak a föld felé.