Ne vegye meg őket: szívbetegségekhez és stroke-hoz vezethet, ha ultrafeldolgozott élelmiszereket eszik.
Kardiológusok szerint a kormányoknak sürgős lépéseket kellene tenniük az ultrafeldolgozott élelmiszerek visszaszorítása érdekében, azok fogyasztása ugyanis súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Két új tanulmány is erre jutott. A szakértők szerint a friss eredmények vészjelzésként kell, hogy szolgáljanak - írta a hvg.hu.
Két új tudományos kutatás is arra az eredményre jutott, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek, növelik a magas vérnyomás, a szívbetegségek, a szívinfarktus, valamint a szélütés (stroke) kockázatát – összegzi a The Guardian az Európai Kardiológiai Társaság éves ülésén bemutatott eredményeket. A szakértők úgy vélik, mindez vészjelzésként kell, hogy szolgáljon.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartoznak az instant levesek, az instant szószok, a fagyasztott pizza és készételek, valamint a virsli, a kolbász, a sült krumpli, az üdítő, a péksütemény, a sütemény, a cukorka, a fánk, a fagylalt és még sok más.
Egy másik vizsgálat az év elején arra jutott, hogy ezek az élelmiszerek hozzájárulhatnak a daganatos betegségek kialakulásához.