• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Boltosok lettünk, pedig többször találkozunk a beteggel, mint az orvosok

Lapszemle 2023.08.29 Forrás: Napi.hu
Boltosok lettünk, pedig többször találkozunk a beteggel, mint az orvosok

Pozícióba kell hozni a gyógyszerészeket, többek között ezért is aspirál Mikola Bálint a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöki tisztségéért.

Trendváltásra van szükség, pozícióba kell hozni a gyógyszerészeket, többek között ezért is aspirál Mikola Bálint a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöki tisztségéért. Azt mondta a napi.hu-nak: a kistérségekben egymillió felé közelít az ellátatlan betegek száma és ez nagyon veszélyes.

A Magyar Gyógyszerészi Kamaránál (MGYK) 12 éve nem volt tisztújítás. Ön júniusban jelentette be, hogy aspirál a jelenlegi kamarai elnök Hankó Zoltán mellett az elnöki pozícióra. Miért?

Van egy kamarai törvény, amelyik maximálja az elnöki funkció tisztségének időtartamát, ezt a funkciót betöltötték a jelenlegi elnökök. Majd módosították a kamarai törvényt, korábban két egymást követő választáson indulhatott egy elnök, az érdemi tisztújítás pedig sok-sok év óta elmaradt. Trendváltásra van szükség.

Hetven éves, miért éppen most szeretne kamarai elnök lenni?

Valójában nem volt ilyen ambícióm. Az általam alapított Magángyógyszerészek Országos Szövetségében (MOSZ) is már hátrébb léptem. Évekkel ezelőtt elindítottam a fiatalítást. Már éppen kezdtem kicsit több szabadidővel rendelkezni, amikor tavaly karácsonykor kaptam egy felkérést többek között a MOSZ-tól majd a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségétől (HGYSZ) a gyógyszerellátás terén dolgozó és más civil szervezettől, amelyhez már azóta sokan csatlakoztak, hogy nem találják a jelenlegi kamarai vezetéssel a közös hangot. Én ekkor kértem egy hónap gondolkodási időt, majd rábólintottam a felkérésre. Maximum néhány évben gondolkodom, és a prioritás az átalakuló ellátó rendszerben a gyógyszerészet megfelelő pozicionálása, a fiatal gyógyszerészek helyzetbe hozása. Jelenleg a végzős gyógyszerészek csupán 20 százaléka akar a közvetlen lakosságot ellátó patikában dolgozni, 80 százalékot elszív az ipar, a kereskedelem, egyéb szakterület, vagy külföldre megy. Emellett a végzős orvosok 5 százaléka hajlandó felvenni a háziorvosi praxist. Évente 300 tonna gyógyszert semmisítünk meg, az ezermilliárdos piac közel felét a szemétbe dobjuk, ez pazarlás. Erre fel kell hívni a döntéshozók figyelmét. Valamint vissza kell szerezni a gyógyszerész szakma presztízsét is.

Miért gondolja, hogy változásra van szükség a MGYK-ban?

A gyógyszerész társadalom elfásult, teljesen közömbössé vált. A jelenlegi elnök személyes jó barátom volt több évtizeden keresztül, a 90-es években egy négyes csapattal remekül tudtunk együtt dolgozni. Közösen vezényeltük le és teremtettük meg a jogelőd nélküli gyógyszerellátás lehetőségét, majd tapasztalataink közreadásával személyes közreműködéssel segítettük a patika privatizációt. Ez elvitathatatlan, dokumentált tény. A nulla tapasztalattal rendelkező döntéshozatalt felkészítettük arra, hogy miről szól a magángyógyszertári ellátórendszer. De azt tapasztaljuk, hogy a jelenlegi autokrata kamarai vezetésből elege van a gyógyszerész társadalomnak.

A legkritikusabb problémákról - a teljes cikkben

 

Legolvasottabb cikkeink