• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

„Súlyos” adatok: a debreceni diákok 40 szézaléka elhízott

Lapszemle MA 05:35 Forrás: civishir.hu
„Súlyos” adatok: a debreceni diákok 40 szézaléka elhízott

Debrecen, ahol minden 10. osztályos gyerek megtanul újraéleszteni, nemcsak felnőttet, hanem kisgyermeket is.

A debreceni iskola-egészségügyi szűrővizsgálatokról és a múlt évi mérési adatokról sajtótájékoztatón számoltak be szeptember 16-án a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) Pósa utcai központjában - írja a civishir.hu.

Amint azt Papp László elmondta: immár ötödik éve működik a Pósa utcán az a szűrőközpont, amely rendkívül fontos szerepet tölt be a debreceni gyermekek egészségének megőrzésében. Évente közel 14 ezer diák egészségügyi szűrését tudják a program keretében elvégezni különböző szempontoknak megfelelően. A 2023/2024-es tanévben valamivel több mint 13.200 gyermek esett át ezeken a szűréseken. Az iskoláskorúak mindegyikénél minden második évben vizsgálják például a látást, a testsúlyváltozást, a szív- és érrendszeri állapotot. Az eredmények felhívták a figyelmet arra, hogy a Mozdulj, Debrecen! iskolaprogramnak még inkább fókuszálnia kell a gyerekek mozgására, sportolására.

Amint azt Papp László elmondta, a megye más települései részéről is komoly érdeklődés tapasztalható a szűrőprogram iránt, éppen ezért az UNICEF-fel együttműködve a Pósa utcán elindul egy olyan fejlesztés, amely lehetővé teszi azt, hogy ezt a szűrőprogramot vármegyei szintre is kiterjesszék. A környező települések diákjai számára ez esetleg már ebben a tanévben lehetővé válik, de a következőben biztosan.

Papp Mária, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának orvosszakmai alelnöke – gyakorló orvos, belgyógyász, gasztroenterológus – szerint a központon belül működő Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet hiánypótló munkát végez, hiszen nagyon fontos, hogy még korai állapotban kiszűrjék azokat a betegségeket, amelyek még idejében felismerve kezelhetőek, illetőleg visszafordítható lehet a folyamatuk. Fontos az is, hogy a program keretében a gyerekek megtanulják, hogyan lehet egészségesen élni. Papp Mária úgy véli, a város és a Klinikai Központ összefogásával nem csak Magyarországon, de Európában is egyedülálló kezdeményezés indulhatott el, s külön örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy bővül a program, s Debrecen a városon kívül a megyében élő gyermekeknek is segítséget fog nyújtani ahhoz, hogy egészségesek maradhassanak, egészséges felnőttekké válhassanak.

...

Papp Csaba, a Daefi igazgatója kiemelte, hogy nincs az országban még egy olyan város, mint Debrecen, ahol minden 10. osztályos gyerek megtanul újraéleszteni, nemcsak felnőttet, hanem kisgyermeket is. A szűrőprogram múlt tanévi tapasztalatait ismertetve Papp Csaba elmondta, hogy összesen 13.247 gyerekkel foglalkoztak. Szemészeti szempontból sajnos a korábbiakhoz képest a helyzet nem javult, hanem romlott, mivel már a kisgyermekek is például a mobiltelefonok képernyőit nézik. Az iskolapadokban ülő gyerekek egyharmada nem lát jól, köztük sok a szemüveges, de sokak látásának alakulását nem követik folyamatosan figyelemmel a szülők.

További részletek a cikkben.