• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Súlyos igazság a magyar ásványvízről

Lapszemle 2023.03.23 Forrás: Pénzcentrum
Súlyos igazság a magyar ásványvízről

Az ásványvíz árnövekedése most még nagyobb löketet adhat az ivóvíz fogyasztásnak.

Egy üveg ásványvíz megvásárlása a világban sok helyen olyan luxus, amit akárki nem engedhet meg magának. Magyarország nem tartozik ezek közé az országok közé, ellenkezőleg. A legtöbben csak akkor szembesülnek azzal, hogy milyen szerencsés hazánkban az ásványvíz árfekvése, amikor külföldre utaznak, írja a Pénzcentrum

A víz világnapján minden az élő vizekről, illetve az ivóvízről szól, melyeket számos nézőpontból lehet vizsgálni. A Statista most a GlobalProductPrices.com adatai alapján azt elemezte, hogy a világ országaiban mennyibe kerül egy palack ásványvíz. Az összehasonlításból kiderült, hogy amíg a világ egyik felén filléres tétel az ásványvíz, máshol igazi luxusnak számít. Magyarország sincs rossz helyen az ásványvíz rangsorban, ezt azonban a magyar vásárlók hajlamosak elfelejteni. Gyakran csak akkor döbbenünk rá, milyen szerencsénk van az ásványvíz árakkal hazánkban, ha külföldön kell ásványvizet venni.

A vizsgált 92 ország közül a Fülöp-szigeteken a legdrágább a 1,5 literes palackos ásványvíz, 2,02 amerikai dollár a 2022 szeptemberi árak alapján. Ehhez képest Egyiptomban ennek töredéke, 0,14 dollár átlagosan az üveges ásványvíz ára. Az országok átlaga 0,7 dollárra jött ki, ehhez képest Magyarországon még szerencsénk van: mindössze 0,41 dollár volt egy palack víz. Bár azt hozzá kell tenni, hogy 2022 szeptemberében a dollár átlagos árfolyama 407,82 forint volt, vagyis elég magas, ehhez képest a mai árfolyam 361 forint környékén mozog.

Magyarországon a háztartások ivóvízfogyasztása a rendszerváltást követően - alapvetően az áremelések hatására - gyors tempóban csökkent. Az 1990-ben mért közel 580 millió köbméter után a 2014-es 315,6 millió köbméter jelentette a mélypontot, azóta viszont újra növekedésnek indult a fogyasztás, nem kis részben mind gyakoribbá vált aszályos évek miatt. Jelenleg közel 100 liter az egy főre eső napi vízfogyasztás, ami nem tűnik kevésnek, de az EU-ban így is az egyik legalacsonyabb értéknek számít - közölte az LG.

A vízfogyasztás növekedéséhez nemcsak az aszály, hanem a koronavírus járvány is hozzájárulhatott, hiszen sokkal többet tartózkodtak otthon az emberek, így több csapvizet is fogyasztottak. Az ásványvíz árnövekedése most még nagyobb löketet adhat az ivóvíz fogyasztásnak. 

További részletek a Pénzcentrum cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink