• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Súlyos látlelet az ország egészségügyi helyzetéről

Lapszemle 2023.08.31 Forrás: Pénzcentrum
Súlyos látlelet az ország egészségügyi helyzetéről

Van olyan ország, amely lakosságban és méretben is megegyezik hazánkkal, mégis hatszor annyi háziorvossal rendelkeznek.

Mi, magyarok őrült sokat járunk orvoshoz az európia statisztikai hivatal adatai szerint: a kontinens élmezőnyébe tartozunk az évi átlag 9,4 látogatásunkkal. Mindeközben az EU-ban a harmadik legkevesebb orvos van a pályán Magyarországon. 100 ezer emberre mindössze hatvanhat háziorvos jut. Ezzel még mindig nem vagyunk a legrosszabbak az unióban, de a lista hátsó harmadába tartozunk, írja a Pénzcentrum

Az egészség fontos prioritás az európaiak számára, elvárjuk, hogy hosszú és egészséges életet éljünk, védve legyünk a betegségekkel és balesetekkel szemben, és megfelelő egészségügyi ellátásban részesüljünk. A szociális jogok európai pillérének 20 alapelve közül az egyik, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy időben hozzáférjen a megfizethető, jó minőségű, megelőző és gyógyító egészségügyi ellátáshoz. És mi, magyarok nem is szalasztjuk el a lehetőséget: gyakran keressük fel az orvosainkat. 

A leggyakrabban Hollandiában (8,6 konzultáció/fő; beleértve a telefonos konzultációkat is), Magyarországon (9,5), Németországban (9,6; csak a költségtérítési szabályok szerinti eseteket tartalmazza) és Szlovákiában (11,0; beleértve a telefonos konzultációkat is) keresték fel a betegek az orvosaikat 2021-ben.

Tesszük ezt úgy, hogy a 2020-as adatok szerint hátul kullogunk az ellátásban: 100 ezer emberre mindössze hatvanhat háziorvos jut. Ezzel még mindig nem vagyunk a legrosszabbak az unióban, de a lista hátsó harmadába tartozunk. Benéztünk a számok mögé, és döbbenetes adatokat találtunk - van olyan ország, amely lakosságban és méretben is megegyezik hazánkkal, mégis hatszor annyi háziorvossal rendelkeznek.

Mindez arra enged következtetni, hogy a magyarok egészségi állapota nagyon rossz - ezt be is bizonyította egy kutatást, melyből az is kiderül, mekkora gazdasági veszteségeket jelent mindez az országnak. 

Persze a 2018 és 2020 közötti átlaghoz képest a konzultációk száma 2021-ben csökkent a 24 uniós tagállam közül 19-ben, kivételt képezett Csehország, Ausztria, Lengyelország, Lettország és Szlovákia (megjegyzendő, hogy Ausztria esetében változás történt a lefedettségben). A legnagyobb csökkenést mind relatív, mind abszolút értelemben Olaszországban (39%-kal; 3,3 fővel kevesebb konzultáció jutott egy főre) és Litvániában (24%-kal; 2,0 fővel kevesebb konzultáció jutott egy főre) regisztrálták. Az általános orvosokhoz forduló lakossági arány magasabb volt, mint a szakorvosokhoz fordulóké. 

További részletek a Pénzcentrum cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink