• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Súlyos veszélyre figyelmeztet Zacher Gábor

Lapszemle Forrás: penzcentrum.hu

Az alkohol kölcsönhatásba lép a gyógyszerekkel, nelyek sok esetben gátolják az alkohol lebomlását, ebből lehetnek bonyodalmak.

Magyarországon ma 200 ezerre becsülik azok számát, akik valamilyen gyógyszerfüggőségben szenvednek. Nagyjából 100 ezren hashajtófüggők, 70 ezren altató- vagy nyugtatószerfüggők, és 25 ezren lehetnek azok, akik orrcsepp miatt szenvednek addikciótól. Az alkoholbetegek száma ennél jóval magasabb, becslések szerint nagyjából 800 ezer alkoholista van az országban. Jelenleg az országban egyébként 2,5 millióra tehető az úgynevezett nagyivók száma, és évente 30 ezren halnak meg alkohollal kapcsolatos betegség miatt, így gyakorlatilag minden magyar család érintett - mondta el a pénzcenrtum.hu-nak Zacher Gábor toxikológus.

A gyógyszer és alkohol kombinációja viszont nem csak számukra rejt veszélyeket, hanem mindenféle függőségtől mentes átlagembereknél is jelenthet problémát, hogy valami okból egymáshoz közeli időpontban fogyaszt alkoholt és gyógyszert is. Ez pedig elég nagy bonyodalmakat okozhat.
Az alkohol kölcsönhatásba lép a gyógyszerekkel, és sok esetben gátolják az alkohol lebomlását. Ebből lehetnek bonyodalmak, és ehhez nem is kell benyakalni egy üveg vodkát, elég hozzá már egy kis egészségügyi alkohol is" - mondta Dr. Zacher Gábor.

A szakember elmondása szerint egyes antibiotikumok például leállítanak egy olyan enzimet, amelyre szükség lenne az alkohol lebontásához, és mivel nem tud tovább bomlani, ezért olyan tünetek jelentkezhetnek, mint például hányás, szédülés, magas vérnyomást.

Altatóra például egyáltalán nem szabad inni, mert teljesen kiszámíthatatlanná válhat tőle az ember, és akár klinikai tüneteket is produkálhat. nagyon intenzíven felerősíti az alkohol hatását. Ugyanez a helyzet az epilepsziára szedett gyógyszerek esetében is. Azoknál a gyógyszereknél, amelynek fáradtság, álmosság lehet a mellékhatása, mint például az allergiagyógyszereknél, az alkohol felerősíti a hatást. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink