• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Sürgősségi ellátás: Mikor keressük fel az SBO-t?

Lapszemle 2022.06.22 Forrás: Egészségkalauz
Sürgősségi ellátás: Mikor keressük fel az SBO-t?

A mellkasi fájdalmakkal küzdő betegek nagy részénél nem találnak semmiféle szervi okot, ilyenkor pánikzavart feltételeznek.

A "Vakcinainfó - Az orvos válaszol" csoport egyik orvosa magyarázza el érthető és átlátható módon a sürgősségi osztály működését, feladatait, és azt, hogy mikor, milyen esetekben indokolt a sürgősségire mennünk - írja az egészségkalauz.hu.

Mellkasi fájdalom

A mellkasi fájdalmat bármely mellkasban lévő szerv (szív, tüdő, nyelőcső), vagy a mellkasfal (bordák, izmok, idegek) problémája is előidézheti. Ugyanakkor a nyak, váll, vagy a hasi terület fájdalmai is sugározhatnak ide. Ennek megfelelően a banális dolgoktól a halálos betegségekig rengeteg kórkép állhat ennek a tünetnek a hátterében.

Összességében azt tudom mondani, hogy nem szoktunk csúnyán nézni azokra, akik újkeletű mellkasi fájdalom miatt keresik fel az SBO-t, hiszen számos súlyos kórkép húzódhat meg a háttérben. Ha újkeletű, erős, 15 percnél tovább tartó mellkasi fájdalmat tapasztalunk, hívjunk mentőt! Ez a legbiztonságosabb módja a kórházba jutásnak.

Szintén indokolt a sürgősségi osztály felkeresése, ha az alábbi tünetek társulnak a mellkasi fájdalomhoz (akkor is, ha maga a fájdalom nem kifejezetten erős):

ájulásérzés,

hányinger, hányás,

verejtékezés,

sápadt, hideg bőr,

nehézlégzés,

nyakba, állkapocsba, karba sugárzó fájdalom,

köhögési roham,

légvételre vagy fizikai aktivitásra jelentősen fokozódó fájdalom,

szapora szívverés (palpitatio).

Ez utóbbi tünetet kiemelném a többi közül, hiszen sokszor önmagában is jelentkezik, és nagyon ijesztő tud lenni az ezt megtapasztaló páciensek számára. Biztosan mindannyian éreztük már a saját szívverésünket, ahogy a mellkasunkban, torkunkban, fejünkben dobog a szívünk, pl. egy edzést követően vagy egy nehezebb vizsga előtt. Ezekben a helyzetekben teljesen normális, hogy gyorsabban ver a szívünk, és ezt megérezzük.

...

A fentebb felsorolt szinte mindegyik tünetet előidézheti stressz/pszichés feszültség is. Ezt azért tartom fontosnak megemlíteni, mert nagyon gyakori probléma, főleg a Covid-19 megjelenése óta. Az általunk észlelt mellkasi fájdalmakkal küzdő betegek igen nagy részénél nem találunk semmiféle szervi okot a háttérben, ilyenkor pánikzavart feltételezünk. Gyakran tapasztaljuk azonban, hogy akiknek ilyen diagnózis kerül az ambuláns lapjára, elégedetlenek, felháborodnak, egyéb vizsgálatokat követelnek. Ne csússzunk bele ebbe a hibába, a pánikzavar is egy valós betegség, mellyel ugyanúgy foglalkozni kell! Az életveszélyes kórképeket pedig kizárják a sürgősségin elvégzett vizsgálatokkal.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink