• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Szakorvos: Nem biztonságos az otthon szülés

Lapszemle Forrás: magyarhirlap.hu

A vajúdás alatt még jó viszonyok között is beindulhatnak életet veszélyeztető folyamatok a nőgyógyász szakorvos szerint.

A magyar várandósgondozás világelső, az otthon szülés pedig nem lehet jó alternatíva sem az édesanyának sem a magzatnak – így reagált a Magyar Hírlapnak Felek Csanád szülész-nőgyógyász szakorvos egy civil szervezet érveire, amelynek beadványa nyomán Székely László ombudsman vizsgálatot indított az otthon szülés hazai elérhetőségét illetően. A szakorvos szerint az egyetlen jó megoldás az „otthon illúzióját adó", jól felszerelt kórházi, szülészeti helyiségek kialakítása – írja a magyarhirlap.hu portálja.

Naponta találkozunk a szülészeti gyakorlatban a vajúdás alatt kóros jelekkel, amelyek az anya, a magzat vagy mindkettejük számára akár életveszélyt is jelenthetnek. Ha a műtő azonnal rendelkezésre áll, biztonsággal folytatható a szoros megfigyelés, mert a beavatkozás szükség esetén azonnal elvégezhető – fogalmazott Felek Csanád, aki hozzátette azt is, az elmúlt hatvanöt évben a szülészet az otthoni természetes szüléstől eljutott oda, hogy mindenki kórházban, jól felszerelt környezetben hozhatja világra a gyermekét, „a magyar várandósgondozás pedig világelső".

A szülész-nőgyógyász szakorvos azonban azt is kiemelte: bár az otthon szülés jogi feltételeit megteremtette az állam, a fentiekből látható, hogy valóban biztonságos környezetet csak úgy lehetne kialakítani adott esetben egy „huszadik emeleti, lakótelepi lakásban", ha a nappaliban komplett műtőt rendeznének be, és a vajúdás kezdetétől a gyermekágy hatodik órájáig folyamatosan adottak lennének a személyi és tárgyi feltételek.

Ebben a szakaszban bármikor, egyik pillanatról a másikra életveszélyes anyai-magzati szövődmények alakulhatnak ki. A vajúdás, szülés alatti jó magzati életviszonyokban időnként pár perc után újraélesztést, intenzív újszülöttellátást igénylő, az életet közvetlenül veszélyeztető folyamatok indulhatnak be – emelte ki Felek Csanád, aki az egyetlen járható útnak azt tartja, amit a „gazdagabb, jó kapcsolatokkal rendelkező intézetek már korábban kialakítottak", vagyis átalakították a szülőszobákat olyan helyiségekké, amelyek „az otthon illúzióját keltik". Ilyen esetekben a szülésznő is felügyelheti a vajúdást, születést, jelen lehet az egész család, a dúla is, ám a közvetlen közelében rendelkezésre áll a teljes „szülészeti team" is, amely baj esetén néhány percen belül a legmagasabb színvonalon látja el az anyát és a magzatát.

Hozzáfűzte, az otthon szülés a magzat és az anya életét közvetlenül veszélyezteti, ezért nem jó megoldás.

Legolvasottabb cikkeink