• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Számítson munkaviszonynak az otthoni betegápolás

Egészségpolitika Forrás: Független Hírügynökség - MTI

Ha a Fidesz is támogatja, akár februárban meg lehet változtatni az ide vonatkozó törvényeket.

Az ápolási díj minimálbérig történő emelését, az otthoni betegápolás munkaviszonyként való elismerését, valamint az otthonukban betegeket gondozók képzését és a munka világába történő visszajuttatását szeretné elérni az MSZP - mondta keddi sajtótájékoztatóján a párt miniszterelnök-jelöltje. Mesterházy Attila azt javasolja a kormánynak, hogy egy hónapon belül dolgozzon ki rendeletet e témában.

Magyarországon 2009-ben 53 ezer ember kapott ápolási díjat, ami a költségvetésnek 13 milliárd forintjába került. A politikus úgynevezett szociális szövetkezetek létrehozását javasolja, amelyekben a hozzátartozóikat otthon gondozók egymásnak tudnának segíteni, és egyben javulna a későbbi munkához jutás esélye is. A kormányzó párt frakcióvezetője nem tartja hosszútávú megoldásnak a javaslatot, csak első lépésnek a probléma kezelésére. A kormány elé terjesztett javaslatban az is szerepel, hogy a szakképzetlen otthoni ápolók olyan, államilag elismert OKJ-s képzésben részesülhessenek, amelynek segítségével ezen a területen később akár is el tudnak helyezkedni. A szocialista politikus szerint ez a kórházi ápolók hiányát is enyhítheti.

 
Mesterházy Attila erre a célra 20 milliárd forintot fordítana, amelyet uniós forrásokból, pályázatok útján nyerhetnének el az önkormányzatok, mert a jövő évi költségvetésben erre már nincs forrás. A kormánynak január végéig kell elkészítenie a rendelet tervezetét, amelyet aztán véleményezésre elküldenek az önkormányzati szövetségeknek is. Mesterházy Attila a Független Hírügynökség kérdésére válaszolva elmondta: a többi párttal még nem egyeztettek az ügyben, ám szükség lenne a teljes konszenzusra, hiszen több törvény technikai módosítására is szükség lehet a program végrehajtásához. Amennyiben a Fidesz támogatását megkapja az elképzelés, úgy akár februárban meg lehet változtatni az ide vonatkozó törvényeket, egyebek mellett a szociális és munkaügyi jogszabályokat is.


A minisztérium is szeretné
Korózs Lajos
egy keddi, más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva azt közölte, hogy a január 13-ai kormányülésre a szaktárca már egy kidolgozott tervet készít - idézi az MTI. Emlékeztetett arra: ápolási díj azoknak jár, akik valamelyik hozzátartozójukat saját otthonukban ápolják, ám ez a tevékenység ma nem számít munkaviszonynak. Közlése szerint a szaktárca szeretné, ha a leendő programra európai forrásokat is fel lehetne használni, és "egy fokozatos bevezetéssel" munkaviszonnyá lehetne alakítani az ápolási díjban részesülők tevékenységét. Hozzátette: nem gondolja, hogy egyik hétről a másikra mind az 53 ezer érintett embernek állásává válik a gondozói munka, ám véleménye szerint majd "akár tízezres nagyságrendben is beszállhatnak ebbe a programba".

Legolvasottabb cikkeink