• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Számkivetettek lettek a magyar kutatók

Lapszemle 2023.06.08 Forrás: hvg.hu
Számkivetettek lettek a magyar kutatók

A diákok körében "szomorúság és harag" tapasztalható amiatt, mert lehetetlenné válhat nagy álmuk, a külföldi tanulás, tapasztalatszerzés.

A magyar egyetemi élet szereplői napi szinten kénytelenek szembesülni azzal, hogy elapadt a felsőoktatás uniós finanszírozása. Arra hivatkoznak, hogy semmi közük a magyar kormány és az EU közötti politikai vitákhoz, írja a hvg.hu

A jövő évi Erasmusra vonatkozó szerződéseket heteken belül meg kellene kötni, az egyetemi kutatók pedig gyakorlatilag kiestek az uniós konzorciumokból. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy az eseményt szervező Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő is azt mondta, hogy az egyetemek valószínűleg nem vehetnek részt a 2024-25-ös Erasmus- és Horizont-programokban.

A döntés miatt tulajdonképpen számkivetettek lettek, akikkel – bár tudományos eredményeiket elismerik és nem vitatják – nem szívesen működnek együtt az európai konzorciumokban. A partnerek ugyanis tartanak attól, hogy a magyar fél bevonása hátrányt, szerződésmódosítást vagy forrásvesztést jelent számukra Kasza Gyula, az állatorvostudományi egyetem kutatócsoport-vezetője szerint. 

Közben pedig a verseny óriási, mert körülbelül minden tizedik pályázat nyer. Ezt figyelembe véve az általa lefedett területeken már körülbelül 10-15 pályázatból esett ki a magyar kutatógárda.

Soha nem tártak fel visszaéléseket az általam vezetett kutatási programokban, és soha nem kaptam felkérést, amely bármilyen visszaélésre adott volna lehetőséget – mondta a kutató, jelezve, hogy ők csak áldozatai a történéseknek.

Merkely Béla, a Semmelweis Orvostudomány Egyetem rektora azt mondta, hogy eddig 8 millió euró kárt szenvedtek egy olyan helyzetben, amelynek nem ők az okozói. Hozzátette, hogy ő is tárgyalt az Európai Bizottság illetékeseivel, ahol azonban nem mondták meg, hogyan sértettük meg a jogállamiság elveit, vagy mivel sértettük meg az EU pénzügyi érdekeit.

A rektor védelmébe vette a modellváltást csakúgy, mint kollégája, Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, ahol már több mint 4 millió eurós veszteséggel kénytelenek számolni. Meg kell jegyezni, hogy ennek a magyar egyetemek uniós finanszírozását rendezni hivatott eljárásnak nem tárgya a modellváltás, a bírálatok a kuratóriumi összeférhetetlenséggel kapcsolatosak, mint ahogy a jogszabályi változtatásoknak is ezt kell célozniuk. A tanács kirekesztő határozata sérti az egyetem integritását, ezért az Európai Bírósághoz fordulunk – jelentette ki Merkely rektor.

Később kiderült, hogy más egyetemek is készülnek erre a lépésre. A meghallgatáson felszólaló egyetemi hallgatók szerint a diákok körében "szomorúság és harag" tapasztalható amiatt, mert lehetetlenné válhat nagy álmuk, a külföldi tanulás, tapasztalatszerzés. 

További részletek a hvg.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink